today-is-a-good-day
25.3 C
Athens

Γκ.Μαγιορκίνης: Ο ιός χρησιμοποιεί ως όχημα τη δομή της ελληνικής οικογένειας

Υπερπενταπλάσιο από της Αττικής το επιδημικό φορτίο της Θεσσαλονίκης

«Δεν έχει μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο», ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, δήλωσε -κατά την  τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας- ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κι επισήμανε ότι «χρειάστηκαν νέα μέτρα στις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας».

Μάλιστα, επανέλαβε ότι για όσους εισέρχονται στη χώρα απαιτείται έγγραφο PLF καθώς επίσης τεστ PCR έως 72 ωρών πριν, ενώ πλέον σε όλους τους εισερχόμενους διεξάγεται rapid test.

Για το ενδεχόμενο άρσης του lockdown, είπε ότι «είναι ένα ζήτημα που απασχολεί και έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά», για να προσθέσει: «Η άρση των lockdown απασχολεί τους πάντες. Με βάση τα δεδομένα της επόμενης εβδομάδας, θα έχουμε πιο σαφή στοιχεία για το τι θα γίνει. Σταδιακά και προσεκτικά, με απόλυτο σεβασμό στην επιδημιολογική κατάσταση, θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για άρση του lockdown. Η πρόθεση είναι να πάμε σε σταδιακή άρση. Σε κάθε περίπτωση όλα θα αξιολογηθούν την επόμενη εβδομάδα. Ας μην κάνουμε πίσω όμως στην τήρηση των μέτρων».

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε τις πρώτες ενδείξεις μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου στα Ιωάννινα, επισήμανε ο Ν. Χαρδαλιάς. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως όταν οι πολίτες και η πολιτεία συνεργάζονται τα μέτρα αποδίδουν και η διασπορά του ιού μπορεί να περιορισθεί.

Η κ. Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα είναι στα 45 έτη στην επικράτεια. «Ο συνολικός αριθμός ασθενών που νοσηλεύεται σε απλές κλίνες covid στη χώρα μας ξεπέρασε τις 4.000 ενώ 519 διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σήμερα», ανακοίνωσε η λοιμωξιολόγος, σημειώνοντας ότι τα κρούσματα παραμένουν πολλά σε Αττική (582) και Θεσσαλονίκη (673). Αποκάλυψε δε ότι τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων είχαμε σε Λάρισα, Μαγνησία και Πέλλα.

«Κανείς δεν είναι άτρωτος», επανέλαβε η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, αναφέροντας: «Να κάνουμε ό,τι πρέπει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά για να φτάσουμε στο πολυπόθητο ραντεβού μας με το εμβόλιο», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, υπενθυμίζοντας επίσης την δήλωση του Χανς Κλούγκε, διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι εάν φτάσει η χρήση της μάσκας στο 95%, ίσως τα lockdown να μην είναι απαραίτητα.

Τόνισε, επίσης, ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται, ώστε να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι ωστόσο μεταδίδουν τον ιό. «Είναι μεγάλο λάθος να χαλαρώνουμε, είναι εντελώς απρόβλεπτο το ποιος θα κινδυνεύσει», είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις που «η κούραση των περιορισμών υπερτερεί», υπογραμμίζοντας ότι «λάθος αποφάσεις για πρόσκαιρες απολαύσεις έχουν καταστροφικές συνέπειες».

Αναφορικά με τα εμβόλια τόνισε ότι «ο μαζικός εμβολιασμός αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση», και πως «μόνο μέσω αυτού θα υπάρξει η ανοσία της αγέλης». Σημείωσε ότι οι έως τώρα πληροφορίες δείχνουν ότι τα εμβόλια έχουν το «απόλυτα αποδεκτό προφίλ ασφάλειας». Κατέληξε λέγοντας ότι «το γενικευμένο lockdown φαίνεται πως έχει αρχίσει να αποδίδει».

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Ευρώπη «υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εφαρμοζόμενα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, αλλά σημείωσε ότι «το κακό νέο είναι ότι το δεύτερο κύμα της πανδημία θερίζει ζωές».

«Προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος τρεις εβδομάδες μετά το lockdown της Βόρειας Ελλάδας και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε όλη την Ελλαδα» σχολίασε και πρόσθεσε πως «σύμφωνα με την εμπειρία της προηγούμενης άνοιξης θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση». Το γεγονός οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που συνυπάρχουν με το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. «Το ζήτημα είναι σύνθετο και πολύπλοκο» εξήγησε.

Ο  κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «ο ιός χρησιμοποιεί ως όχημα τη δομή της ελληνικής οικογένειας» και πως «η εξάπλωση συντηρείται εντός των οικογενειών». Μάλιστα έκανε  έκκληση στους νέους λέγοντας «τώρα όσο ποτέ είναι η στιγμή να προστατεύσετε τους μεγαλύτερους».

«Η ηλικιακή ομάδα των παιδιών εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στο πλαίσιο της σχετικής επίπτωσης που έχει παρατηρηθεί σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας», διευκρίνισε και συνέχισε «Η εξαιρετικά χαμηλή επίπτωση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα καθ’ όλη την έξαρση του δεύτερου κύματος» καταδεικνύει «ότι ο ρόλος των παιδιών στην πανδημία και της έξαρσής της είναι δευτερεύων».

«Με απλά λόγια κυριαρχούν κατά συντριπτική πλειοψηφία οι μολύνσεις προς αυτή την ηλικιακή ομάδα παρά από αυτή την ηλικιακή ομάδα ενώ η πιθανότητα μόλυνσης είναι αρκετά χαμηλότερη από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες» υπογράμμισε.

«Στα επιμέρους ζητήματα της επιδημίας στην Ελλάδα βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των διαγνώσεων εξακολουθεί να καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, με σαφή στοιχεία εξόδου, ωστόσο, από την εκθετική αύξηση», υπογράμμισε και -όπως σημείωσε- «το φορτίο είναι εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια της χώρας και επίσης έχει σαφή στοιχεία τοπικού χαρακτήρα». «Η Αττική αυτή την εβδομάδα συνέχισε να βελτιώνεται με ακόμα ηπιότερη από την προηγούμενη εβδομάδα επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης και περαιτέρω συρρίκνωση του δείκτη Rt», επισήμανε ο κ. καθηγητής.

«Η Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αττική διατηρεί υπερπενταπλάσιο επιδημικό φορτίο ενδεικτικό της μεγάλης έντασης της υπερμετάδοσης που βίωσε στα μέσα και προς τα τέλη του Οκτωβρίου. Ο δείκτης μετάδοσης Rt φαίνεται ότι πλέον έχει προσεγγίσει τα επίπεδα της Αττικής και η πρόβλεψη δείχνει περαιτέρω συρρίκνωση», τόνισε.

«Εφόσον χρειαστεί, θα προχωρήσουμε και σε επίταξη γιατρών», είπε ερωτηθείς σχετικά ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Σε 519 αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι – 2.581 κρούσματα και 72 θάνατοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ