today-is-a-good-day
20.4 C
Athens

Αντιστεκόμαστε στον Αρμαγεδώνα – Γράφει ο Γιάννης Λοβέρδος

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για γενναίο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας των πληττόμενων χωρών από την πανδημία του κορωνοϊού, αποτελεί λίαν θετική εξέλιξη υπέρ και της ελληνικής οικονομίας. Αν η πρόταση αυτή υλοποιηθεί έγκαιρα τότε από το 2021 και μετά το ελληνικό κράτος θα έχει τη δυνατότητα να στηρίξει με σημαντικά κονδύλια, ύψους περίπου 33 δις ευρώ, επενδύσεις και επιχειρήσεις για την ανασυγκρότηση και την ενίσχυση της επιχειρηματικής κι οικονομικής δραστηριότητας. Αυτή η εξέλιξη είναι εξαιρετικά σημαντική για την πορεία της βαριά πληττόμενης από τον κορωνοϊό ελληνικής οικονομίας.

Του Γιάννη Λοβέρδου *

Κακά τα ψέματα, οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Η χώρα θα κληθεί με τους δικούς της κυρίως πόρους αλλά και σημαντικούς πόρους από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Sure να αντιμετωπίσει την μεγάλη κρίση που πλήττει την ελληνική, όπως και την παγκόσμια οικονομία. Ουδείς φυσικά μπορεί να προβλέψει ακριβώς το μέγεθος της κρίσης. Όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει δημοσίως, πλέουμε σε «αχαρτογράφητα νερά», δηλαδή ουδείς μπορεί να προβλέψει το μέγεθος της κρίσης διότι οι αβεβαιότητες είναι πολλές. Δεν γνωρίζουμε αν και πότε θα τελειώσει η κρίση με το κορονοϊό. Θα έχουμε και τρίτο κύμα επιδημίας ή όχι; Και πόσες θα είναι οι επιπτώσεις αυτού του νέου κύματος; Πιο έντονες σε σχέση με αυτές του προηγούμενου Απριλίου και Μαρτίου η ακόμα και του τωρινού εφιαλτικού;. Επιπρόσθετα, πόσες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία μετά και το δεύτερο lockdown; Πόσες θα επιβιώσουν και πόσες τελικά θα υποχρεωθούν να κλείσουν; Πόσοι άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους; Τι θα γίνει με τον τουρισμό, οι επιπτώσεις του οποίου στην εθνική οικονομία είναι ήδη τεράστιες; Μια νέα κακή τουριστική σεζόν και το 2021 δεν την αντέχουμε

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά είναι τούτη τη στιγμή άγνωστες. Εκτιμήσεις κάνουν όλοι. Οι πιο αρμόδιοι  μιλούν για μια ύφεση που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 13% όπως παραδέχτηκε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα μιλάει για ένα βασικό σενάριο 6% ύφεσης, χωρίς όμως να μπορεί να προβλέψει μέχρι τέλους που θα πάει. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λανγκαρντ προβλέπει ύφεση στην ευρωζώνη από 8% -12%. Ανεξάρτητα από το που τελικά θα κάτσει η ύφεση, το βέβαιο είναι ότι οι απώλειες για την ελληνική οικονομία θα είναι τεράστιες, σε όλα τα επίπεδα.

Σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση του κύριου Μητσοτάκη κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και ότι επιτρέπει η δυναμική των δημόσιων οικονομικών, για να αποτρέψει την καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας αλλά και να εμποδίσει την αύξηση σημαντική της ανεργίας.

Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι εκ των πραγμάτων πυροσβεστικού χαρακτήρα. Πως αλλιώς θα μπορούσε να συμβεί κάτω από αυτές πρωτοφανής καταστάσεις και συνθήκες που διαβιώνουμε; Σκοπός αυτών των μέτρων, είναι να μην κλείσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις απασχόλησης. Φυσικά κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε θα γίνονται και λάθη θα γίνονται αδικίες. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά γιατί η κατάσταση είναι πρωτοφανής. Αλλά το βεβαιώνει είναι ότι είναι μια πρόσκαιρη, εφήμερη κατάσταση που ελπίζουμε ότι σύντομα θα διορθωθεί και η Ελλάδα θα μπορέσει μέσα στα επόμενα χρόνια να βιώσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πάλι. Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης. Ένας στόχος που πρέπει να είναι εθνικός στόχος. Διότι μόνον ενωμένοι οι έλληνες θα μπορέσουμε να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας και να μείνουμε όρθιοι στον Αρμαγεδδώνα που πλήττει την χώρα και υγειονομικά κι οικονομικά. Και αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα πρέπει από την στήριξη της εργασίας και της επιχειρηματικότητας να περάσουμε στην λήψη ουσιαστικών μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών για την ανόρθωση συνολικά της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας. Οδηγώντας την Ελλάδα σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση της ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο από αυτό που διαμορφώσαμε τα τελευταία χρόνια.

* Ο κ. Γιάννης Λοβέρδος είναι  βουλευτής της ΝΔ στον Β2 Δυτικό Τομέα Αθηνών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ