today-is-a-good-day
21.8 C
Athens

Οι στρατηγικές του Κ.Μητσοτάκη και του Αλ.Τσίπρα για το πλεονέκτημα εν μέσω πανδημίας

Εν μέσω πανδημίας αλλά και προσμονής του εμβολίου για τον COVID 19, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας «ξεδιπλώνουν» τις στρατηγικές τους, με στόχο να αποκτήσουν πλεονέκτημα στην αφετηρία εκκίνησης για τη μετα-κορωνοϊό εποχή, όταν η χώρα θα επιστρέψει σε ρυθμούς κανονικότητας.

Του Κώστα Πασίση

Με το χρόνο να αρχίζει να μετρά αντίστροφα, από τις αρχές του νέου έτους, όπου το εμβόλιο θα αρχίσει να διατίθεται στην αγορά, οι δυο αρχηγοί ετοιμάζουν τα όπλα τους, μετρούν τα πυρομαχικά τους, ενώ κοιτάζουν και προς τα μετόπισθεν για να δουν τις …αδυναμίες τους

Στη συγκεκριμένη αναμέτρηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά με πλεονέκτημα …έδρας.

Είναι Πρωθυπουργός και έχει τη δυνατότητα να θέτει την ατζέντα θεμάτων και να μετατρέπει τις πρωτοβουλίες του και τα λόγια σε πράξεις.

Αντίθετα, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης διαθέτει την …πολυτέλεια να καταγγέλλει ανέξοδα και να μοιράζει δεξιά και αριστερά «θα», στα οποία …διέπρεψε στο παρελθόν.

Οι μετρήσεις και το «γαλάζιο» σχέδιο της επόμενης ημέρας

Οι πολιτικοί αναλυτές του Μαξίμου σε συνεργασία με τον Πολιτικό σχεδιασμό της ΝΔ ετοίμασαν το σχέδιο της επόμενης ημέρας, έχοντας «εικόνα» της κοινωνίας, μέσω των φανερών, μυστικών και κυλιόμενων μετρήσεων.

Από την επεξεργασία τους, μεταξύ των  άλλων συμπερασμάτων προέκυψε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το δυνατό «χαρτί» της κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει Αξιωματική Αντιπολίτευση για να τον «κοντράρει» στα ίσα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο στα …χαρτιά και στο ανάγνωσμα του προεδρείου της Βουλής είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Οι μετρήσεις όμως έδειξαν για πρώτη φορά και  «χαραμάδες» στην κυβέρνηση, που μεταφράζονται σε αστοχίες, λάθη, παλιομοδίτικες συμπεριφορές και ενίοτε αλαζονεία. Φαινόμενα και συμπεριφορές που στηλίτευσε δημόσια ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε επίπεδο κοινωνίας, ο δείκτης εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση παραμένει υψηλός αλλά με μικρές τάσεις υποχώρησης.

Στη δημοσκόπηση της ALCO, για το βαθμό ικανοποίησης στην αντιμετώπισης της πανδημίας, το 52% απάντησε πως δεν είναι ικανοποιημένο, ενώ το 43%  δήλωσε ικανοποιημένο.

Η διαφορά των 15 μονάδων υπέρ της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ, πάντως δείχνει ποιος έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στο πολιτικό σκηνικό.

Οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν έχουν αλλάξει, αλλά ο εφησυχασμός που δημιουργεί η διαφορά είναι εν δυνάμει επικίνδυνος…

Αλλά ευρήματα αποκαλύπτουν ότι υπάρχει κόπωση από τα μέτρα, αλλά ταυτόχρονα αγωνία και βαθιά ανησυχία για την επόμενη ημέρα, κυρίως στον τομέα της οικονομίας.

Πάνω σε αυτά συμπεράσματα «κτίσθηκε» και η  στρατηγική του Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός πήρε πάνω του το «παιχνίδι» και βγήκε μπροστά.  Τις τελευταίες δέκα ημέρες μαζί με το «επώδυνο-κουραστικό» lockdown ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Το 800κοσαρι, τα 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους, η επέκταση κατά δυο μήνες των επιδομάτων ανεργίας, η  εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των αδύναμων τα Χριστούγεννα, η αναστολή των πλειστηριασμών, η αναστολή καταβολής του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις, η αναστολή πληρωμής ρυθμισμένων δόσεων, είναι μέτρα που «ζεσταίνουν» τον κόσμο μέσα στη «παγωμάρα» των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ειλικρινής στη Βουλή. «Κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να προλάβουμε τη διασπορά του» και όπως δείχνουν τα στοιχεία η Ελλάδα μέχρι στιγμής τουλάχιστον είναι σε πιο χαμηλό επίπεδο, σε σχέση άλλες της Ευρώπης.

Η συνταγή της επιτυχίας και ο φόβος του Μαξίμου

Σε πολιτικό επίπεδο θα συνεχιστεί η «ιχνηλάτηση» και η διείσδυση της ΝΔ στο Κέντρο, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέδειξε  αξιοπρόσεκτες επιδόσεις, με παράδειγμα την πρόταση του στην Άννα Διαμαντοπούλου για τον ΟΟΣΑ.

Ενώ κανείς δεν αποκλείει, ανάλογες κινήσεις ή ακόμη και «μεταγραφές» να έχουν συνέχεια… Τουλάχιστον αυτό κυκλοφορεί στους γνωστούς πολιτικούς κύκλους και διαδρόμους…

Ακόμη,  η μέχρι στιγμής πετυχημένη «συνταγή» με «συστατικά» τη ρεαλιστική προσέγγιση των ζητημάτων, το μετριοπαθή πολιτικό λόγο  και κυρίως την ειλικρίνεια, που έφερε τη διψήφια διαφορά μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, θα εμπλουτιστεί με νέα χαρακτηριστικά…

Για τους επιτελείς του Μαξίμου ο ανομολόγητος μεγάλος φόβος, ήταν μήπως ο Αλέξης Τσίπρας μετέτρεπε την υγειονομική κρίση σε ευκαιρία για να αλλάξει πολιτικό προφίλ και αντιπολιτευτικό στίγμα.  Όπως επισημαίνεται όμως, έμεινε λαϊκιστής και βαθιά διχαστικός.

Το «μακάβριο» αφήγημα Τσίπρα

Στην Κουμουνδούρου η «γραμμή» είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευθύνεται για την οικονομική ύφεση και τη …δυστυχία του κόσμου.

Το αφήγημα, όμως, ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του φταίει για τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, τουλάχιστον υπερίπταται της λογικής…

Στις συνεντεύξεις του ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης επαλήθευσε όσους υποστηρίζουν ότι «επενδύει» σε ένα μακάβριο πολιτικό στόρυ, που προκαλεί μόνο φρίκη.

Για τον Αλέξη Τσίπρα, η «φρίκη» έχει ονοματεπώνυμο το οποίο ανέφερε πολλές φορές στη Βουλή ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγάλος στόχος του είναι πριν την έλευση του εμβολίου, να στείλει στο Μαξίμου συστημένο το λογαριασμό της πανδημίας.

Ποιος είναι ο μεγάλος φόβος του; Να φέρει τα επιθυμητά  αποτελέσματα για την κυβέρνηση, η «καραντίνα». Δηλαδή, να περιοριστεί η διασπορά του φονικού ιού και κατ επέκταση να ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα και όλα να κυλήσουν σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ