Φον ντερ Λάιεν: Στις 9 Δεκεμβρίου παρουσιάζεται ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

88
ΑΠΕ

Την ανάγκη συντονισμένης δράσης της Ε.Ε. κατά της τρομοκρατίας επεσήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη που έδωσε μετά τη συμμετοχή της χτες βράδυ στην τηλεδιάσκεψη με θέμα την ευρωπαϊκή αντίδραση στην τρομοκρατία, μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και την Αυστρία τις τελευταίες εβδομάδες «κατέδειξαν ξεκάθαρα πόσο σημαντική είναι η συντονισμένη δράση κατά αυτών των επιθέσεων» και ότι ο ενιαίος χώρος ελευθερίας της Ένωσής μας μπορεί να προστατευτεί μόνο εάν προασπιστούμε την ασφάλειά του, είπε η κ. φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε «να σημειώσουμε επειγόντως πρόοδο σε τρία μέτωπα: την πρόληψη, την προστασία των εξωτερικών συνόρων και την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού». Για τον σκοπό αυτό, η κ. φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στις 9 Δεκεμβρίου και προανήγγειλε την ενίσχυση του «Ευρωπαϊκού Δικτύου Ευαισθητοποίησης για τη Ριζοσπαστικοποίηση».

Επειδή ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση κάθε μορφής εξτρεμισμού είναι η παροχή ευκαιριών στους νέους, το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την ενσωμάτωση και την ένταξη που θα παρουσιαστεί στις 24 Νοεμβρίου, θα εξετάζει τα ζητήματα της κοινωνικής ανέλιξης, της ένταξης και του αισθήματος του ανήκειν στην κοινωνία, πρόσθεσε.

Πέραν των εργασιών της Επιτροπής για την ανάληψη ευθύνης από τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες για την καταπολέμηση του παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου, η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν, παρότρυνε τους συννομοθέτες να εγκρίνουν ως το τέλος του έτους την πρόταση που υπέβαλε η Επιτροπή το 2018 για την πρόληψη του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, εστιάζοντας στην ταχεία αφαίρεσή του.

Τέλος, ανακοίνωσε τη διοργάνωση του πρώτου «Φόρουμ Σένγκεν» στα τέλη Νοεμβρίου, στο οποίο θα εξεταστούν τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες της λειτουργίας του χώρου Σένγκεν σήμερα. Βάσει των διδαγμάτων που θα αντληθούν από το φόρουμ, η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια νέα στρατηγική για τον χώρο Σένγκεν τον Μάιο του 2021.