today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

ΗΠΑ-Εκλογές 2020: ‘Ενα βήμα από τον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν

‘Ενα βήμα από τον Λευκό Οίκο βρίσκεται ο Τζο Μπάιντεν αφού πήρε το προβάδισμα και στην πολιτεία κλειδί της Πενσιλβάνια. Σε μία καταμέτρηση που προχωρεί σταγόνα-σταγόνα, η τάση ανατράπηκε πριν από λίγη ώρα με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να ξεπερνά πλέον κατά περισσότερες από 6.700 ψήφους περίπου τον απερχόμενο πρόεδρο.

Αν ο Τζο Μπάιντεν κερδίσει την μεγάλη βιομηχανική πολιτεία των βορειοανατολικών ΗΠΑ, θα γίνει ο 46ος πρόεδρος.

Το αρχικό προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια βασίσθηκε στην ενσωμάτωση των ψήφων που προέρχονταν από τις κάλπες της ψηφοφορίας της 3ης Νοεμβρίου. Ομως, αυτό το προβάδισμα εξανεμίσθηκε, όπως είχε προβλεφθεί, με την ενσωμάτωση εκατοντάδων χιλιάδων επιστολικών ψήφων, όπου ο Τζο Μπάιντεν έχει συντριπτικό πλεονέκτημα, ως και 80%

Νωρίς το πρωί, η καταμέτρηση στην πολιτεία της Τζόρτζια, πολιτεία που κανείς Δημοκρατικός δεν έχει κερδίσει από το 1992 (Μπιλ Κλίντον), έφερε μπροστά τον Τζο Μπάιντεν, αρχικά με προβάδισμα 917 ψήφων , οι οποίες αυξήθηκαν σε περισσότερες από 1.000 πριν από λίγο.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει 253 ή 264 από τους 270 εκλέκτορες που απαιτούνται για να εκλεγεί πρόεδρος, ανάλογα με το αν υπολογίζονται οι 11 εκλέκτορες ης Αριζόνα. Ο Ντόναλντ Τραμπ αντίστοιχα βρίσκεται στους 214 εκλέκτορες.

Αντίθετα με την Πενσιλβάνια και την Τζόρτζια, ο Τραμπ έχει προβάδισμα στην Αριζόνα, όπου επίσης συνεχίζεται η καταμέτρηση.

Οι 11 εκλέκτορες της Αριζόνα καταλογίσθηκαν στον Τζο Μπάιντεν την εκλογική νύκτα από το πρακτορείο AP και το Fox News με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα και με την βοήθεια στατιστικών μοντέλων, μέθοδος ασφαλής που χρησιμοποιείται πάντα στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Σε μία ένδειξη ότι ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται όλο και πιο κοντά στην νίκη, η Μυστική Υπηρεσία, που είναι επιφορτισμένη με την προστασία των αμερικανών προέδρων και των υψηλών προσωπικοτήτων, θα ενισχύει από σήμερα τους πράκτορες της γύρω από τον Τζο Μπάιντεν που βρίσκεται στο Ντέλαγουέρ, σύμφωνα με την Washington Post.

Αντιμέτωπος με τα ευνοϊκότερα για τον αντίπαλό του εκλογικά αποτελέσματα, ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε χθες να καταγγέλλει «νοθεία» χωρίς αποδείξεις.

Ο 45ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται απομονωμένος στους κόλπους του ίδιου του κόμματός του στην σταυροφορία του κατά της «κλοπής» της ψηφοφορίας της οποίας θεωρεί τον εαυτό του θύμα. «Δεν έχουμε ακούσει να γίνεται λόγος για καμία απόδειξη», δήλωσε στο δικτυο ABC ο Κρις Κρίστι, πρώην κυβερνήτης του Νιού Τζέρσεϊ και σύμμαχός του, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο πρόκλησης έντασης χωρίς στοιχεία.

Ο Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του απηύθυνε και πάλι έκκληση για ηρεμία και υπομονή. «Κανείς δεν θα μας πάρει την δημοκρατία μας. Ούτε σήμερα, ούτε ποτέ», έγραψε το Twitter.

Δικαστικές προσφυγές

Ο απερχόμενος πρόεδρος απειλεί από την πρώτη νύκτα μετά την ψηφοφορία ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, χωρίς να εξηγήσει επί ποίας βάσεως θα το κάνει αυτό.

Στην πράξη, οι δικηγόροι του έχουν καταθέσει πολλές προσφυγές σε πολιτειακό επίπεδο, όπως για παράδειγμα στο Γουισκόνσιν, όπου ζητούν νέα καταμέτρηση των ψήφων.

Στο Μίσιγκαν και την Τζόρτζια, οι αντίστοιχες προσφυγές έχουν απορριφθεί από τους δικαστές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ