today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Γ.Γεραπετρίτης: Η βασική στόχευση είναι από 1η Δεκεμβρίου να βγούμε σταδιακά από το lockdown

Στην απόφαση να υπάρξει ένα νέο γενικό lockdown αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Τις τελευταίες 5 ημέρες όταν αποφασίστηκε να πάμε σε ένα νέο μοντέλο υπήρξε 30-40% αύξηση σε κρούσματα-θανάτους-διασωληνώσεις και αυτό δεν ήταν άμεσα εξηγήσιμο από τους ειδικούς καθώς δεν μπορούσε να εντοπιστεί η πηγή», τόνισε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

«Είχαμε δύο επιλογές: Η πρώτη να περιμένουμε πότε θα αποδώσουν τα μέτρα αλλά ήταν υψηλού ρίσκου γιατί θα στηρζιόταν σε μια αβέβαιη παραδοχή. Επιλέξαμε τη δεύτερη επιλογή να πάμε προληπτικά ώστε περιορίζοντας την κινητικότητα να πάμε σε περιορισμό της διασποράς», πρόσθεσε ο κ. .

«Δεν είναι ότι πρόκειται για μια αστοχία των κρατών αλλά για φαινόμενο που έχει έξαρση. Και σε άλλες επιδημίες η δεύτερη φάση είχε πιο βαριά περιστατικά» συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας τονίζοντας ότι «θα προσπαθήσουμε να αντέξουμε παλεύοντας με το χρόνο μέχρι να υπάρξει το εμβόλιο», Γεραπετρίτης.

Επανερχόμενος στο γιατί αποφασίστηκε τώρα η επιλογή του lockdown επανέλαβε ότι «πάντοτε οι ειδικοί έχουν ως βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. 3 φορές την εβδομάδα έχουμε έναν αναλυτικό χάρτη της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η γενικότερη τάση ήταν ότι ο ιός βρισκόταν στη δεύτερη φάση του χωρίς να υπάρχει εκθετική αύξηση. Η εκθετική αύξηση ήρθε στην Ελλάδα τις τελευταίες 5-6 ημέρες με αποτέλεσμα να πιέσει και εμάς να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις».

Εμφανίστηκε αισιόδοξος, δε, ότι «το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης θα δουλέψει, δούλεψε όπου εφαρμόστηκε και θα παράγει αποτελέσματα».

«Εκείνο που ισχύει είναι ότι κανονικότητα όπως τη γνωρίζαμε για τον Δεκέμβριο δεν θα υπάρξει. Τα προληπτικά μέτρα θα πρέπει να είναι εκεί. Η βασική στόχευση είναι απο 1η Δεκεμβρίιου να βγούμε σταδιακά. Στη συνέχεια θα αφήσουμε όσο αντέξουμε την πορεία και την αγορά να λειτουργήσει. Ελπίζω να υπάρξει υψηλό επίπεδο συνειδητοποίησης των μέτρων» πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας.

Ερωτηθείς, τέλος, για το εμβόλιο απάντησε ότι «το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι τον Ιανουάριο θα έχουμε τις πρώτες παρτίδες. Η λογική είναι οτι αν πάνε καλά τα πράγματα τον Ιανουάριο θα έχουμε τις πρώτες δόσεις για τον εμβολιασμό του πληθυσμού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ