today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Σ.Κουρτς για κορωνοϊό: Η κατάσταση στην Αυστρία είναι σοβαρή

Ενόψει των ημερήσιων αριθμών-ρεκόρ νέων κρουσμάτων, επείγουσα έκκληση συνοχής προς τον πληθυσμό για να κρατηθεί σε χαμηλό επίπεδο ο αριθμός των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό, απευθύνει σήμερα μέσω βίντεο στο Facebook, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, με την επισήμανση ότι “εναπόκειται σε όλους μας να αποτρέψουμε το δεύτερο lockdown, μειώνοντας τις κοινωνικές επαφές, απέχοντας από εορτασμούς, μεγάλες ιδιωτικές συγκεντρώσεις και πάρτι”.

Ο ίδιος, στο βίντεο με τίτλο “Η κατάσταση στην Αυστρία είναι σοβαρή”, προδιαθέτει τον πληθυσμό για “ένα δύσκολο φθινόπωρο και έναν δύσκολο χειμώνα, έναν εξαιρετικά δύσκολο καιρό με περιορισμούς, αναγκαία μέτρα και αποχή”, ενώ επαναλαμβάνει την εκτίμησή του ότι το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς θα υπάρχει το εμβόλιο και ως εκ τούτου η επιστροφή στην κανονικότητα.

Ταυτόχρονα, αναφέρεται στην “κόπωση από τον κορωνοϊό” , η οποία, όπως σημειώνει, οδηγεί σε ολοένα και περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας, μέχρι και σε ανοικτές εκκλήσεις για μη τήρηση των μέτρων, ενώ διαβεβαιώνει ότι η πανδημία, με περίπου από 1.000 έως 1.500 νέες λοιμώξεις κάθε μέρα, δεν αποτελεί ακόμη πρόβλημα για τις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Όμως, κατά την άποψή του, ο ιός αυξάνεται εκθετικά, οι αριθμοί διπλασιάζονται μέσα σε τρεις εβδομάδες, και, εάν δεν επιτευχθεί μία επιβράδυνση, η Αυστρία θα έχει τον Δεκέμβριο 6.000 νέες μολύνσεις κάθε ημέρα, “και αυτό είναι κάθε άλλο παρά εκτός ρεαλισμού”, καθώς η Τσεχία, έχει ήδη σήμερα αυτήν την κατάσταση, και με την έναρξη του κύματος της γρίπης, σταδιακά έρχονται τα όρια των δυνατοτήτων εντατικής θεραπείας.

“Ο στόχος πρέπει να είναι να το αποφύγουμε, μειώνοντας τις κοινωνικές επαφές και φορώντας μάσκες, και αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει ένα δεύτερο lockdown”, τονίζει ο καγκελάριος παραπέμποντας σε συνθήκες lockdown σε πολλές χώρες.

“Οι περιορισμοί σε εκδηλώσεις και πάρτι θα βλάψουν φυσικά πολλές επιχειρήσεις, αλλά με ένα δεύτερο lockdown, η οικονομική ζημία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη και θα απειλούσε σημαντικά περισσότερες θέσεις εργασίας, καθώς, όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός των λοιμώξεων, τόσο μεγαλύτερη είναι η οικονομική ζημία σε μια χώρα”, αναφέρει, παραπέμποντας στην υψηλή εξάρτηση της Αυστρίας από τον τουρισμό και τις υψηλές ζημιές που προκαλούνται από τις ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις.

Ο κορωνοϊός “καταστρέφει αμέτρητες δουλειές και προκαλεί πολλά δεινά για πολλούς ανθρώπους, δεν υπάρχει απλή απάντηση ή γρήγορες λύσεις μέσω μεμονωμένων μέτρων, αλλά μπορούμε, πρέπει, και θα ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο μαζί στην Αυστρία”, τονίζει ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στην έκκληση του προς τον πληθυσμό της χώρας, ο Αυστριακός καγκελάριος αντιτάσσεται σαφώς στη θέση, ότι θα ήταν αρκετό να “κλειδώσει” κάποιος τους ηλικιωμένους, και διευκρινίζει πως “δεν θέλουμε να είμαστε μία τέτοια κοινωνία”.

Ο ίδιος παρατηρεί με έμφαση, πως “οι ηλικιωμένοι και οι ομάδες κινδύνου αξίζουν την εκτίμησή μας”, και, επιπλέον, “αυτό δεν θα λειτουργούσε γιατί οι ηλικιωμένοι άνθρωποι θα έπρεπε να φροντίζονται σε γηροκομεία από προσωπικό – και η πλειονότητά τους δεν ζει σε γηροκομεία, αλλά “ανάμεσα στην κοινωνία”, συχνά μέσα σε οικογένειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ