today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Το κυβερνητικό σχέδιο αντίδρασης στο Όρουτς Ρέις και η στήριξη της Ε.Ε.

Με καλούς «οιωνούς» ξεκίνησε για την Αθήνα η διήμερη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα πέτυχε μια διπλωματική νίκη -ενδεχομένως- και με ουσιαστικό αντίκρισμα, έναντι των «εξόφθαλμων» νέων τουρκικών προκλήσεων.

Το τελεσίγραφο μιας εβδομάδας από τον ισχυρό γαλλο-γερμανικό άξονα,  στην Άγκυρα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ισως να «χαλάει» τα σχέδια του Τούρκου Προέδρου, ακόμη και για θερμό επεισόδιο, προκειμένου να προωθήσει την ατζέντα του, με προνομιακούς ορούς.

«Είναι προφανές ότι η Τουρκία επιμένει σε προκλητικές ενέργειες που είναι απαράδεκτες» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν.

Ενώ, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, που ήταν δίπλα του χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση της Τουρκίας για επανέναρξη των ερευνών.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Άγκυρας, είπε ότι η ΕΕ θα περιμένει μία εβδομάδα, προτού αποφασίσει πώς θα αντιδράσει».

Να σημειώσουμε επιπλέον ότι σήμερά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επιδιώξει μια πειστική καταδικαστική διατύπωση στο κοινό ανακοινωθέν και ένα χρονοδιάγραμμα κυρώσεων για την Τουρκία.

Το σχέδιο «αναχαίτισης» του Oruc Reis

Η διαφαινόμενη  αλλαγή πλεύσης της Ευρώπης έγινε ύστερα από την κινητοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες «διάβασαν» σωστά τη νέα ύποπτη έξοδο του Oruc Reis.

Το τουρκικό σκάφος βγήκε αυτή τη φορά για να προκαλέσει και να κάνει ένα βήμα περισσότερο στην Ανατολική Μεσόγειο, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Άλλωστε ο τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε στελέχη του κόμματος του ήταν σαφής: «Η Γερμανία, η Γαλλία ήθελαν να κάνουν τους μεσολαβητές. Ήθελαν να εξοικονομήσουν χρόνο για την Ελλάδα. Αλλά το συνειδητοποιήσαμε νωρίς. Η Τουρκία είναι σε ισχυρή θέση αυτή τη στιγμή. Σήμερα, ο απόπλους του Oruc Reis δείχνει ξανά τη δύναμή μας. Εάν το Ορούτς Ρέις δεν είχε βγει, θα είχαμε χάσει ό,τι είχαμε κερδίσει».

Στο πεδίο της έντασης, η Ελλάδα με τη σειρά της λαμβάνει  τα μέτρα της, για να μην πιαστεί εξ απροόπτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες  έχει έτοιμο το σχέδιο «αναχαίτισης» του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, χωρίς να χρειαστεί να πατήσει τη …σκανδάλη, όπως θα επιθυμούσε η Άγκυρα η οποία σε καμία περίπτωση δεν θέλει να χρεωθεί ένα «θερμό» επεισόδιο.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα διπλό «τείχος» στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένα ορατό και ένα «αόρατο», που θα βάλει «stop» στις κινήσεις του τουρκικού πλοίου στην «απαγορευμένη ζώνη».

Οι αστείες τουρκικές δικαιολογίες και το διάβημα

Το κλίμα με την Τουρκία είναι τεταμένο και τα πάντα κρέμονται από μια «κλωστή», που ανα πάσα στιγμή μπορεί να «σπάσει» με ότι αυτό συνεπάγεται για τη σταθερότητα στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Η επικίνδυνα αυξημένη ένταση προκύπτει και από το προκλητικό συμβάν  με το αεροσκάφος του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια.

Οι αστείες δικαιολογίες που «ψέλλισε» η γειτονική χώρα για «τεχνικό λάθος» δεν έπεισαν την Αθηνα η οποία προέβη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας, ζητώντας καθαρές απαντήσεις για το περιστατικό, που δεν έχει προηγούμενο και αφήνει έκθετη την Τουρκία.

Όπως επισημαίνεται και το συγκεκριμένο επεισόδιο εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των προκλήσεων κατά της Ελλάδας σε έναν άναρχο πόλεμο νευρών που έχει ξεσπάσει από τον περασμένο Αύγουστο.

Εθνική ομοψυχία αλα …ελληνικά

Στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κινούμενος θεσμικά ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις τελευταίες ενέργειες της ελληνικής διπλωματίας, αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα και όπως επεσήμανε «διαπίστωσε, για μία ακόμα φορά, την ύπαρξη εθνικής ομοψυχίας στις βασικές πτυχές των εθνικών μας θεμάτων. Γεγονός που αποτελεί το πιο μεγάλο εφόδιο για την αντιμετώπιση των έξωθεν προκλήσεων».

Λίγο ώρες νωρίτερα πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εμφανίστηκε αιχμηρός. Ειδικότερα κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για έλλειψη σοβαρότητας, αναφορικά με τις θέσεις του για τα εθνικά θέματα και συνέστησε στην κυρία Γεννηματά να είναι πιο προσεκτική, υπενθυμίζοντας της ότι έχει διατελέσει και αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση Σαμαρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ