today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο: Ξαναβγαίνει το Ορουτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Η Άγκυρα βγάζει ξανά το Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, από αύριο 12 μέχρι τις 22 Οκτωβρίου σύμφωνα με αποψινή σχετική (παράνομη) navtex και πληροφορίες που μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τη NAVTEX  η οποία εκδόθηκε από τον Σταθμό της  Αττάλειας (1262/20), το ερευνητικό σκάφος αποστέλλεται για δραστηριότητες από τη Δευτέρα 12 έως την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου.

Η περιοχή που δεσμεύεται ξεκινάει από μεγάλη απόσταση στα νότια της Ρόδου και το βόρειο τμήμα της «κλείνει» μόλις νότια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, με τις δύο άκρες του να βρίσκονται ανάμεσα στη Ρω και στη Στρογγύλη, τις δύο νησίδες που συμπληρώνουν το σύμπλεγμα.


Η κίνηση αυτή συνιστά βήμα σημαντικής κλιμάκωσης εκ μέρους της Άγκυρας, μόλις λίγες ημέρες αφότου αναχώρησε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Μάικ Πομπέο από τη χώρα μας και μετά την υπόσχεση του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Νίκο Δένδια ότι η Τουρκία θα προτείνει ημερομηνία διερευνητικών επαφών.

Η κίνηση καταγράφεται, ακόμα, δύο ημέρες πριν την επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Άγκυρα, με σκοπό την επιτάχυνση των επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ενώ η κίνηση αυτή θεωρείται ότι  δυναμιτίζει  το τεταμένο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και το αρνητικό κλίμα ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ