today-is-a-good-day
19.8 C
Athens

Ο βηματισμός της κυβέρνησης, οι αρρυθμίες και η στρατηγική του Πρωθυπουργού

«Το Έξω πάμε καλά» ήταν μια εύστοχη ατάκα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, για να περιγράψει  τους -τότε-  χειρισμούς της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Το ίδιο μπορεί να υποστηρίξει και σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας.

Του Κώστα Πασίση

«Μέσα», όμως; Το συγκεκριμένο ερώτημα, δεν απαντιέται μονολεκτικά, παρότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η διαφορά που χωρίζει τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστια.

Οι «κίτρινες κάρτες» που έβγαλε ο Πρωθυπουργός  στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο για ορισμένους εκ των υπουργών του, λόγω αστοχιών και αβλεψιών σε συνάρτηση με την αύξηση της ανησυχίας της κοινωνίας από την παρατεταμένη κρίση του cocid 19 και τις επιπτώσεις του στην οικονομία, όπως καταγράφουν οι μετρήσεις, κάνουν την απάντηση πιο περίπλοκη και περιγραφική.

Σε «παραπολιτικό» επίπεδο, οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη διαψεύδουν κάθε σενάριο για ανασχηματισμό στην παρούσα φάση. Χθες στη Βουλή κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού και ο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι προφανής.

Ορατή, όμως είναι και η δυσαρέσκεια του Πρωθυπουργού με τις παλαιοκομματικές τακτικές που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες, από πρωτοκλασάτους υπουργούς οι οποίοι εξέθεσαν την κυβέρνηση, για τα …μάτια των ψηφοφόρων στις εκλογικές περιφέρειες τους. Αλλά και από την προσπάθεια ορισμένων κυβερνητικών στελεχών  να μετακυλήσουν δικές τους ευθύνες σε συναδέλφους τους, όπως συμβαίνει συνήθως όταν κάτι πάει στραβά…

Οι δυο αυτοί βασικοί και σοβαροί λόγοι οδήγησαν τον Πρωθυπουργό να μιλήσει μετά από καιρό με αυστηρή γλώσσα.

«Θέλω να υπενθυμίσω ότι η ευθύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις της κυβέρνησης είναι συλλογική. Όλοι μαζί πιστωνόμαστε τα θετικά της κυβερνητικής δράσης και όλοι μαζί αναλαμβάνουμε, με αυτοκριτική διάθεση, την ευθύνη για τυχόν λάθη και μεριμνούμε για να τα διορθώσουμε. Δεν είναι πολιτικά και ηθικά αποδεκτό, οποιοσδήποτε Υπουργός να μετακυλύει ευθύνες σε άλλους Υπουργούς ή να αποφεύγει να στηρίζει επιλογές της κυβέρνησης ή να αναγνωρίζει αστοχίες επικαλούμενος αναρμοδιότητα, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Προσωπικές στρατηγικές και «σήμα» αφύπνισης από τις δημοσκοπήσεις

Εκείνο που δεν είναι ανεκτό από το Μαξίμου είναι να βγαίνει μπροστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να «ξοδεύει» μέρος από το πολιτικό κεφάλαιο του και κάποιοι υπουργοί να μην βάζουν πλάτη για να γλιτώσουν από προσωπικές  φθορές.

Επίσης στο Πρωθυπουργικό γραφείο είναι γνωστά τα «non paper», που στέλνουν στους δημοσιογράφους, όταν εμφανίζουν υψηλή δημοφιλία στις μετρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τη σαφή προειδοποίηση στο Υπουργικό, κάποιοι  έσπευσαν να «ανασκουμπωθούν» και σε αυτό ρόλο έπαιξε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος έχει αναλάβει να μεταφέρει τα αυστηρά μηνύματα του Μητσοτάκη στους υπουργούς, προτού να είναι …αργά, ενώ  προσπαθεί να σβήσει και «φωτιές», πριν πάρουν επικίνδυνες διαστάσεις, σώζοντας κάποιους από κακοτοπιές.

Πριν από δυο μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε  διορθωτικές κινήσεις στη κυβέρνηση, αλλά απ ότι φάνηκε κάποιοι δεν άκουσαν το «καμπανάκι» του ή θεώρησαν ότι δεν τους αφορούσε, επισημαίνει στενός συνεργάτης του, αποφεύγοντας να προβεί σε άλλα σχόλια. Και ο νοών νοείτο…

Το δεύτερο θέμα που απασχολεί  το Μαξίμου είναι η αυξανόμενη ανησυχία στους πολίτες για την πορεία του κορωνοϊού και της οικονομίας.

Εδώ πρόκειται για ένα προειδοποιητικό σήμα που καλείται να «αφουγκραστεί» και να αξιοποιήσει εγκαίρως, καθώς η κοινωνία δείχνει να εμπιστεύεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του.

Στη δημοσκόπηση της Metron Alalysis η ανησυχία της κοινής γνώμης για τον κορωνοϊό παρουσίασε αξιοπρόσεκτη άνοδο.  Από το 14% που ήταν τον περασμένο Ιούνιο πήγε  στο 33%.

Στη ίδια μέτρηση αυξήθηκαν οι αρνητικές γνώμες για την κυβέρνηση από 33% σε 38%.

Αυτές είναι δυο παράμετροι που δεν πέρασαν απαρατήρητες, ούτε υποτιμήθηκαν από το επιτελείο της κυβέρνησης, αν και ήταν  λίγο-πολύ γνωστές, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως υποστηρίζεται τουλάχιστον.

Γι αυτό και ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη με την ομιλία του έστειλε τα δικά του αισιόδοξα μηνύματα για την οικονομία, εξαγγέλλοντας παράλληλα δέσμη μέτρων για τη στήριξη της μεσαίας τάξης.

Τις τελευταίες ημέρες επίσης καταβάλλονται προσπάθειες να εξευρεθούν πόροι, ώστε όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν πάρουν επιστροφές από τις συντάξεις τους, να λάβουν ένα  έκτακτο επίδομα.

«Κωδικός» εξωστρέφεια

Το Μαξίμου, δείχνει να κατανοεί τις δικαιολογημένες αγωνίες των πολιτών, προσπερνά προς το παρόν τις κυβερνητικές …ανορθογραφίες και ενεργοποιεί το σχέδιο εξωστρέφειας, που περιλαμβάνει σειρά επενδυτικών πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη της οικονομίας. Και όπως επισημαίνεται δεν πρόκειται για συμβολικές κινήσεις αλλά ουσιαστικές που αφήνουν ενεργό το κυβερνητικό αποτύπωμα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, μαζί με τον Πρόεδρο της Microsoft Brad Smith ανακοίνωσε μία νέα μεγάλη άμεση επένδυση του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος στρατηγικής συνεργασίας #GrforGrowth. Η προστιθέμενη αξία της επένδυσης της Microsoft αναμένεται να φτάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Πρόκειται για μια επένδυση που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

Όπως υπενθύμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, έχουν εγκριθεί από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή, 14 στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους σχεδόν 1,8 δισ. ευρώ, ενώ έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση και αναμένεται η έγκρισή τους, άλλες 3 νέες στρατηγικές επενδύσεις συνολικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά περίπου 3,4 δισ. ευρώ, που μαζί με τα εκδοθέντα Προεδρικά Διατάγματα για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) και τις εκδοθείσες άδειες δόμησης και εγκατάστασης, συνιστούν ένα συνολικό ύψος στρατηγικών επενδύσεων που αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ