today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Στ.Πέτσας: Δεν θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις στις 28 Οκτωβρίου λόγω κορωνοϊού

Πριν κλείσει την εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε πως «κατατέθηκε προ ολίγου στη Βουλή το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2021».

Είπε μάλιστα ο κ. Πέτσας πως είναι «προϋπολογισμός που καταρτίζεται σε περιβάλλον πρωτοφανούς αβεβαιότητας, λόγω του απροσδιόριστου χρόνου λήξης της πρωτοφανούς πανδημίας του κορωνοϊού και συνεπώς της επιστροφής της παγκόσμιας οικονομίας σε τροχιά ανάταξης και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Η ύφεση στην Ελλάδα για το σύνολο του 2020 εκτιμάται στο 8,2%, σε καλύτερο δηλαδή επίπεδο συγκριτικά με τη θερινή εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωζώνη (-8,7%). Ενώ η τελική πρόβλεψη του Προσχεδίου για το 2021 είναι για ανάπτυξη 7,5%, καθώς πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι ευρωπαϊκοί πόροι στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του React EU.

Κατά συνέπεια, βάσει των μέσων εκτιμήσεων για το σύνολο της διετίας 2020-2021, σε μία πρωτόγνωρη συγκυρία για την Πατρίδα μας αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, το εισόδημα των Ελλήνων θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητο.

Ήταν επόμενο της σοβαρής ύφεσης που προκάλεσε η υγειονομική κρίση, να υπάρχει επιδείνωση του ποσοστού ανεργίας φέτος όπως και δεικτών που αφορούν το πρωτογενές έλλειμμα και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ωστόσο η ανεργία το 2021 αναμένεται να υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 2019, ενώ η γενική ρήτρα διαφυγής για τα δημοσιονομικά των κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα ισχύει και το επόμενο έτος. Στο παραπάνω πλαίσιο, υπογραμμίζεται η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα μας τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και μεταξύ των εταίρων και πιστωτών της, γεγονός που αντανακλάται στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά».

Όσον αφορά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ο κ. Πέτσας ενημέρωσε πως ο κ. Μητσοτάκης «θα παραστεί σήμερα στις 7:30μμ στην παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της ΔΕΗ.

Αύριο στις 10:30πμ θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ.

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί στην απονομή του πρώτου βραβείου του Ιδρύματος Θεοφανώ στην πρόεδρο της Κομισιόν κ. Φον ντερ Λάιεν».

Κλείνοντας πρόσθεσε επίσης πως «εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, με απόφαση του πρωθυπουργού δεν θα πραγματοποιηθούν στις 28 Οκτωβρίου μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ