today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Κορωνοϊός: Η ιρλανδική κυβέρνηση εξετάζει την επαναφορά του καθολικού lockdown

Η ιρλανδική κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολιτική και επιχειρηματική αντίσταση απέναντι στην πρόταση που διατυπώθηκε χθες από την επιτροπή δημόσιας υγείας για την επαναφορά του καθολικού lockdown στην χώρα για να ελεγχθεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού και να προληφθεί ο υπερκορεσμός του συστήματος υγείας.

Η επιτροπή εκτάκτων καταστάσεων δημόσιας υγείας της Ιρλανδίας συμβουλεύει την κυβέρνηση να κινηθεί προς την επιβολή του υψηλότερου επιπέδου περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της επιδημίας Covid-19 επιβάλλοντας πλήρες lockown, μετέδωσε το εθνικό δίκτυο RTE.

Η επιτροπή απέστειλε σήμερα επιστολή προς την κυβέρνηση προτείνοντας την επιβολή περιορισμών επιπέδου 5. Όλες οι κομητείες της Ιρλανδίας βρίσκονται σήμερα στο επίπεδο 2 των περιοριστικών μέτρων, εκτός του Δουβλίνου και του Ντόνεγκαλ που βρίσκονται στο επίπεδο 3.

Στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων του επιπέδου 5, οι άνθρωποι καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι, εκτός των περιπτώσεων φυσικής άσκησης σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από την κατοικία τους, ενώ επιτρέπονται ολιγάριθμες συγκεντρώσεις σε περίπτωση κηδειών και γάμων.

Αν και η Ιρλανδία δεν κατέχει παρά την 14η θέση ως προς το ρυθμό εξάπλωση της επιδημίας Covid-19 στην λίστα των 31 χωρών που παρακολουθεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μέλος της επιτροπής δημόσιας υγείας που εισηγήθηκε την επιβολή καθολικού lockdown προειδοποιεί ότι, αν συνεχισθεί η σημερινή τάση, στις αρχές του Νοεμβρίου δεν θα υπάρχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.

«Δεν είναι απλός φόβος, είναι η πραγματικότητα. Αν συνεχίσουμε έτσι, αν εσείς ή εγώ έχουμε ένα σοβαρό τροχαίο τον Νοέμβριο ή χρειασθούμε επείγουσα εγχείρηση καρδιάς, δεν θα υπάρχει διαθέσιμη κλίνη σε ΜΕΘ», προειδοποίησε η Μέρι Φαβιέρ, στο δίκτυο RTE.

Η Ιρλανδία άνοιξε την οικονομία της με αργότερους ρυθμούς σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη από τον Μάιο και παρά το γεγονός ότι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, ένας μεγάλος τομέας στη χώρα, έχουν αμβλύνει τις συνέπειες της επιδημίας, η ανεργία παραμένει κοντά στο 15%, αν και η κυβέρνηση προστατεύει τους μισθούς σε πολλούς τομείς της οικονομίας.

«Είναι τρελό. Θα προκαλέσει αποδεκατισμό αν κλείσουμε αυτήν την στιγμή», προειδοποίησε ο Duncan Graham, επικεφαλής του Retail Excellence.

«Αμφιβάλλω αν κάποιος από μας κοιμήθηκε την νύκτα. Τόσες ανησυχίες και ερωτήματα στο μυαλό των ανθρώπων…Σήμερα πρέπει να υπάρξει σαφήνεια», δήλωσε ο Σάιμον Χάρις, υπουργός Υγείας κατά την διάρκεια του lockdown στην Ιρλανδία, ενός από τα αυστηρότερα στην Ευρώπη, και σημερινό υπουργός Ανωτάτης Εκπαίδευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ