today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ για κορωνοϊό: Χρειάζεται εγρήγορση στα γηροκομεία

Την ανησυχία του εξέφρασε ο αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, για τη διασπορά του κορωνοϊού τα γηροκομεία τονίζοντας ότι αν εισχωρήσει εκεί ο ιός και εμφιλοχωρήσει, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά για τους φιλοξενούμενους.

«Εφόσον ο κορωνοϊός έχει διασπορά στην κοινωνία, μοιραία και νομοτελειακά θα εμφανιστεί και στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων» είπε ο κ. Παναγιωτακόπουλος μιλώντας στο MEGA σχετικά με τα αλλεπάλληλα κρούσματα σε γηροκομεία τα οποία καταγράφονται τις τελευταίες μέρες.

«Απαιτείται εγρήγορση από την ιδιοκτησία των δομών, από το προσωπικό και τους γιατρούς αλλά και από εμάς για να ιχνηλατήσουμε και να προστατέψουμε τους ευπαθείς συμπολίτες μας που ζουν εκεί» ειπε.

Για τα υγειονομικά πρωτόκολλα σημείωσε πως δεν εξασφαλίζουν το απόλυτο , μειώνουν όμως όσο γίνεται περισσότερο την πιθανότητα να παρουσιαστεί κρούσμα σε δομή φιλοξενίας. Συνεπώς πρέπει να τηρούνται σχολαστικά.

Παράλληλα συνέστησε στο προσωπικό να είναι ακόμη πιο σχολαστικό από τον μέσο πολίτη, αποφεύγοντας συγχρωτισμούς και επαφές που θα μπορούσαν να μεταφέρουν τον ιό.

Ως προς τους ελέγχους στους εργαζόμενους, αναφέρθηκε στο περιοδικό πρόγραμμα ελέγχων του ΕΟΔΥ, και υπογράμμισε πως δεν είναι εφικτό να πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ καθημερινά τεστ σε όλο το προσωπικό των περίπου 300 δομών φιλοξενίας ηλικιωμένων.

Σχετικά με τις περιοχές όπου μπορεί να υπάρχουν αυξημένα κρούσματα, όπως για παράδειγμα στον Αγ. Παντελεήμονα, τόνισε πως οι κινητές μονάδες υγείας του ΕΟΔΥ διενεργούν rapid test. Σε κάθε περιοχή διενεργούνται περίπου πάνω από 500 τεστ κάθε μέρα, αναλόγως βεβαίως και της προσέλευσης του κόσμου.

Αναφορικά με το Δρομοκαϊτειο, όπου βρέθηκαν δύο θετικοί τρόφιμοι, ο κ. Παναγιωτακόπουλος σημείωσε ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα, λόγω ειδικών συνθηκών, να ενταχθεί το Δρομοκαϊτειο στο πρόγραμμα του προληπτικού ελέγχου του ΕΟΔΥ για τις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων.

Δεν αποκλείει τέλος το κλείσιμο της εστίασης στις 10 το βράδυ, ωστόσο, όπως είπε, όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ