today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Πρώτο μάθημα για το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό ελληνικού ΑΕΙ

Εικοσιοκτώ φοιτητές από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κίνα, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, την Αλβανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Παλαιστίνη, το Ελ Σαλβαδόρ και την Κένυα παρευρέθηκαν είτε διαδικτυακά είτε δια ζώσης στην τελετή υποδοχής και το πρώτο εισαγωγικό μάθημα του πρώτου, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Ελλάδας, Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην αγγλική γλώσσα: «BA Program in the Archeology, History, and Literature of Ancient Greece», το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά σε αλλοδαπούς φοιτητές.

Ξεκίνησε, έτσι τη λειτουργία του το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

«Η εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων και η εδραίωση της χώρας μας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο ως κόμβου Γνώσης και Εκπαίδευσης είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων μας», επεσήμανε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά τον χαιρετισμό της.

«Είναι πεποίθησή μας ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν πολλά να αποκομίσουν αλλά και να προσφέρουν στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα μέσα από συνεργασίες, ανταλλαγή φοιτητών, εκπαιδευτικών, ερευνητών, διπλά και κοινά προγράμματα σπουδών. Η Παιδεία δεν είναι μόνο Γνώση. Είναι και μέσο για να γίνει ο κόσμος μας το μέρος που θέλουμε να ζούμε. Για εμάς και τα παιδιά μας», τόνισε.

Όπως επεσήμανε ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, ήδη εκδηλώνεται ενδιαφέρον και έχουν κατατεθεί αιτήσεις φοιτητών για να εγγραφούν στο πρόγραμμα το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Το πρόγραμμα «BA Program in the Archeology, History, and Literature of Ancient Greece», της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, είναι αφιερωμένο στη μελέτη της Αρχαιολογίας, της Αρχαίας Ιστορίας, της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και του κλασικού πολιτισμού γενικότερα, τόσο μέσα από 32 μαθήματα του προγράμματος σπουδών του όσο και σε συνδυασμό με εκπαιδευτικές επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και άλλες τοποθεσίες πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα και απευθύνεται σε υπηκόους της αλλοδαπής. Η διάρκεια σπουδών του είναι 4 έτη και το πτυχίο του προγράμματος είναι εναρμονισμένο με τα αντίστοιχα προπτυχιακά προγράμματα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι 28 νέοι προπτυχιακοί φοιτητές έρχονται να προστεθούν στους 7.600 αλλοδαπούς φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι στο ΕΚΠΑ σήμερα, για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρευρέθηκαν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Θάνος Δημόπουλος, ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής καθηγητής Αχιλλέας Χαλδαιάκης και η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Προγράμματος καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ