today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

COVID-19: Τα πολλά πρόσωπα της ανθρωπότητας – Του Σπ. Κιτσινέλη

Υπάρχει αυτή η απογοητευτική εικόνα της ανθρωπότητας, με εκατοντάδες χιλιάδες να μην καταλαβαίνουν τι συμβαίνει, να συνωμοσιολογούν, να κάνουν τους ξερόλες κάθε ειδικότητας, να υστεριάζουν, να γελάνε με ειδήσεις θανάτων, να επιδεικνύουν ανευθυνότητα και επικίνδυνη ψευτομαγκιά…

Γράφει ο Σπύρος Κιτσινέλης*

…αλλά υπάρχει και η άλλη εικόνα της ανθρωπότητας, που πλέον ύστερα από αιώνες πόνου, μελετών και αγώνων, έχει κατακτήσει γνώσεις και εφόδια για να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της φύσης απέναντι στους εύθραυστους εαυτούς μας όλο και πιο αποτελεσματικά.

Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία που αναφέρει ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας, κύριος Ηλίας Μόσιαλος, λίγο πριν τα τέλη του Σεπτέμβρη υπάρχουν περισσότερα από 300 υποψήφια εμβόλια για COVID-19,  42 από αυτά δοκιμάζονται σε ανθρώπους και 11 είναι στην τελική φάση, τη φάση ΙΙΙ, των κλινικών δοκιμών. Από τα 42 εμβόλια σε κλινικές δοκιμές ή πού έχουν ήδη λάβει άδεια για περιορισμένη χρήση σε κάποιες χώρες:

• 6 είναι εμβόλια που περιέχουν αδρανοποιημένο ιό (όπως της Sinovac και 2 εμβόλια της Sinopharm, όπου και τα 3 έχουν λάβει άδεια περιορισμένης χρήσης.

• 8 είναι εμβόλια που βασίζονται σε ιικό φορέα (όπως το ρωσικό εμβόλιο, το κινεζικό εμβόλιο της CanSino, και το εμβόλιο της AstraZeneca)

• 11 είναι εμβόλια mRNA-DNA (όπως της Moderna και της Pfizer),

• 17 είναι πρωτεϊνικά εμβόλια (όπως της Novarax που μπήκε σε φάση ΙΙΙ)

Για μια ακόμη φορά, με όπλα μας την επιστήμη και τους αμέτρητους εργάτες της, στο τέλος θα βγούμε νικητές και σε αυτόν τον αγώνα…θα πολεμούν κάποιοι που μοχθούν πάνω από βιβλία, μέσα σε εργαστήρια και δίπλα σε ασθενείς, για ΟΛΟΥΣ μας! Κάθε φορά!

*Ο Σπύρος Κιτσινέλης είναι Διδάκτορας φυσικοχημείας και Υπεύθυνος επικοινωνίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ