today-is-a-good-day
19 C
Athens

Ν.Χριστοδουλίδης: Ως ΕΕ οφείλουμε να είμαστε συνεπείς, τηρώντας ίσα μέτρα και σταθμά

«Ως ΕΕ οφείλουμε να είμαστε συνεπείς, αποφασιστικοί, αξιόπιστοι τηρώντας ίσα μέτρα και σταθμά», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών, στη Λευκωσία.

Εν όψει της αυριανής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η επαφή και ο συντονισμός γίνεται μεταξύ ημών και των συνεργατών μας σε καθημερινή βάση. Ειδικότερα λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπως προκύπτουν από την αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας, ο συντονισμός και η ανταλλαγή απόψεων είναι καθημερινή.

«Σήμερα, με τον Νίκο, συζητήσαμε όλες τις εξελίξεις, αξιολογήσαμε τα αποτελέσματα του πρόσφατου ΣΕΥ και ανταλλάξαμε απόψεις για τα επόμενα βήματα. Ο Έλληνας ομόλογός μου με ενημέρωσε λεπτομερώς και για την κατάσταση των πραγμάτων σε σχέση με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας που πραγματικά ευελπιστούμε όταν ξεκινήσουν να είναι παραγωγικές και να οδηγήσουν σε ουσιαστικές εξελίξεις, όπως επίσης για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα.ν

Παρά τις αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή λόγω της συμπεριφοράς και της προσέγγισης της Τουρκίας, θέλω να επαναλάβω αυτό που πραγματικά πιστεύω: στη διπλωματία δεν χωράνε αδιέξοδα. Ο διάλογος, νοουμένου ότι υπάρχει πραγματική θέληση και βούληση από όλους – και μακριά από τη διπλωματία των κανονιοφόρων – μπορεί να φέρει αποτελέσματα, και πραγματικά ευελπιστούμε να επικρατήσουν σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τέτοιες συνθήκες που να επιτρέπουν τον διάλογο και την επίλυση των όποιων διαφορών μέσω αυτού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης για να προσθέσει ότι:

«Μιλώντας για την ΕΕ και τις εξελίξεις, ως δύο κράτη μέλη που πιστεύουμε πραγματικά στο μέλλον μιας ισχυρής Ευρώπης, θεωρούμε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων αφού όπως κατ’ επανάληψη έχουμε πει, οι 27 έχουμε συμφωνήσει, η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζει το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Όλα αυτά θα συζητηθούν αύριο το βράδυ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί σε λίγο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ενόψει και της αυριανής συζήτησης, υπάρχει πλήρης συντονισμός επί των επιδιωκόμενων στόχων, ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Η δική μας προσέγγιση, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε δηλώσει, και όχι μόνο σε σχέση με την Τουρκία αλλά όλα τα κράτη για τα οποία καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις, πρέπει να είναι διττή: μια πολιτική καρότου και μαστιγίου, όπου δύναται να υπάρξει συνεργασία εκεί που πραγματικά υπάρχει υποδομή και βούληση, αλλά και ουσιαστική αντίδραση εκεί που παραβιάζονται βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ. Και ως ΕΕ οφείλουμε να είμαστε συνεπείς, αποφασιστικοί, αξιόπιστοι τηρώντας ίσα μέτρα και σταθμά. Με τον Νίκο συζητήσαμε επίσης για το Κυπριακό και εκφράσαμε την ετοιμότητα μας για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε την ετοιμότητα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για ανάληψη πρωτοβουλίας για επανέναρξη των συνομιλιών. Θεωρούμε εφικτή την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα στη βάση της συμφωνημένης μορφής λύσης, εάν οι συνομιλίες διεξαχθούν στο κατάλληλο περιβάλλον, όπως και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ζητά, μακριά από προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων είτε επί του εδάφους όπως βλέπουμε με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, είτε στη θάλασσα με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Τετελεσμένων που αναμφίβολα λειτουργούν, ενάντια στα συμφέροντα του Κυπριακού λαού, Ε/Κ και Τ/Κ αλλά και ευρύτερα της περιοχής», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ