today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Η αποκωδικοποίηση του μηνύματος Κ.Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Το νέο σχέδιο του που δεν περιλαμβάνει ακραία μέτρα, όπως το lockdown, αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις και τη συνεπή τήρηση των μέτρων, με έμφαση τη χρήση μάσκας, παρουσίασε στο τηλεοπτικό  μήνυμα του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος παράλληλα διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι η κυβέρνησή συνεχίζει να ακούει και να συνεργάζεται στενά με τους «ειδικούς», όπως έκανε στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Του Κώστα Πασίση

Ο Πρωθυπουργός πήρε την απόφαση να μιλήσει στους πολίτες προκειμένου να ξεδιαλύνει το θολό τοπίο που είχε αρχίσει να δημιουργείται από μια υφέρπουσα και ανεύθυνη φημολογία, που έλεγε ότι το Εθνικό σύστημα υγείας και οι ειδικότερα οι Μονάδες Ειδικής θεραπείας (ΜΕΘ), είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση τους, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων ασθενών.

Μια φημολογία που είχε ως στόχο να κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση σε ένα άκρως ευαίσθητο ζήτημα.

«Αξιοποιήσαμε το καλοκαίρι για να θωρακίσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που από 557 κλίνες ΜΕΘ πέρυσι έχει σχεδόν 1.000 τώρα. Και αποθέματα υγειονομικών υλικών με ορίζοντα μηνών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Να σημειώσουμε ότι πριν απευθυνθεί για άλλη μια φορά στον ελληνικό λαό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τη διασπορά του Covid 19 από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και τους λοιμωξιολογους γιατρούς οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υφίσταται λόγος για lockdown.

Επίσης μπροστά του είχε και το λεπτομερέστατο σημείωμα του οικονομικού επιτελείου για τις επιπτώσεις στην οικονομία  μιας δεκαπενθήμερης γενικής καραντίνας.

Όπως επισημαίνεται lockdown στην Αττική, που βρίσκεται ο μισός πληθυσμός της χώρας, σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, που κανείς δεν θέλει στην κυβέρνηση η όποια έχει ως προτεραιότητα την προστασία και της επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων. Στην προκείμενη περίπτωση η επιστροφή στα …sms  θα είχε καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία.

Υπό το πρίσμα αυτό και έχοντας τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών,  ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να αλλάξει τη στρατηγική αντιμετώπισης του φονικού ιού, που παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος για τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως των ευπαθών ομάδων.

«Τώρα, όμως, είμαστε πιο έτοιμοι. Ξέρουμε ποια μέτρα αποδίδουν περισσότερο. Και έχουμε διδαχθεί από τα λάθη άλλων χωρών, αλλά και από τα δικά μας. Παρά την τελευταία αύξηση κρουσμάτων, η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει συγκριτικά πολύ καλύτερα από τις περισσότερες και πλουσιότερες χώρες του κόσμου».

Με τη φράση αυτή τεκμηρίωσε και την απόφαση του να μην λάβει στην παρούσα φάση ακραία μέτρα, όπως έγινε το περασμένο Χειμώνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε και  πήρε το παιχνίδι πάνω του, ξοδεύοντας από το προσωπικό επικοινωνιακό απόθεμα του, γνωρίζοντας ότι οι πολίτες τον εμπιστεύονται.

Μέσα σε δεκαπέντε μήνες η κυβέρνηση του διαχειρίστηκε με επιτυχία πολλές ασύμμετρες απειλές, κάτι από αναγνωρίζεται από την κοινωνία, όπως προκύπτει απ όλες τις δημοσκοπήσεις.

«Σας απευθύνομαι και πάλι, σε μία κρίσιμη καμπή της μάχης με την πανδημία. Γιατί το θεωρώ χρέος μου. Αλλά και έτσι το αισθάνομαι», είπε με ειλικρίνεια στους πολίτες από τους οποίους ζήτησε να φορέσουν τη μάσκα τους για να μην γίνει η καραντίνα μονόδρομος.

«Η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι να βρεθεί εμβόλιο», τόνισε χαρακτηριστικά

Ο Πρωθυπουργός με τη χθεσινή παρέμβαση του χωρίς να σηκώσει τους τόνους αποδόμησε και την προσπάθεια  των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη επενδύοντας στην ανησυχία των πολιτών για την εξέλιξη της πανδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ