today-is-a-good-day
23.1 C
Athens

Kοινές δράσεις από τις επιτροπές Εξωτερικών των κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου για τη Σύνοδο Κορυφής

Τη χρησιμότητα της ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και της ανάληψης κοινών δράσεων στα διεθνή κοινοβουλευτικά φόρα ανέδειξαν, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης, βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε κοινή συνεδρίασή τους, τα μέλη της επιτροπής Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών και της επιτροπής Ευρωπαϊκών υποθέσεων της ελλαδικής Βουλής συζήτησαν με τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την πρόσφατη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης των δράσεων των κυβερνήσεων Αθήνας και Λευκωσίας εν όψει και του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ στις αρχές Οκτωβρίου. Την πρωτοβουλία των κοινών συνεδριάσεων χαιρέτησαν τόσο ο προεδρεύων των ελλαδικών επιτροπών, Κ. Γκιουλέκας (Νέα Δημοκρατία), όσο και ο προεδρεύων της κυπριακής επιτροπής Γ. Λιλλήκας (Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών), αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο επανάληψης τους.

Η κοινή συνεδρίαση άρχισε με εισαγωγικές τοποθετήσεις εισηγητών των κομμάτων και συνεχίστηκε (κεκλεισμένων των θυρών) με συζήτηση.

Ο εισηγητής της ΝΔ Δ. Καιρίδης αναφέρθηκε στη νέα επιθετική Τουρκία, που εφορμά στην ανατολική Μεσόγειο και επιχειρεί να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, και είπε ότι είναι θετικό ότι η Τουρκία επέστρεψε στο τραπέζι της συζήτησης, που είχε αποχωρήσει από τις 11 Αυγούστου “ιδία βουλήσει”. Ο κ. Καιρίδης επιβεβαίωσε τη στήριξη της Αθήνας στη Λευκωσία και κατά την επερχόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, τόνισε ωστόσο ότι δεν αρκεί να συμφωνούμε στην καταγγελία της Τουρκίας αλλά να βρούμε πρακτικούς τρόπους να φέρουμε στη δική μας πλευρά και τους υπόλοιπους 25 της ΕΕ. Οφείλουμε με έξυπνο τρόπο να ακυρώσουμε το περίπλοκο διπλωματικό παιχνίδι που παίζει η Τουρκία είπε ο κ. Καιρίδης.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι πρέπει να ξαναπάρουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων αντί να αντιδρούμε αντανακλαστικά και αμυντικά. Περιγράφοντας την αξία των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, είπε ότι (οι κυρώσεις) έχουν αποστολή να επιστρέψουν την πρωτοβουλία σε εμάς: Να ξέρει η Τουρκία ότι έχει κόστος. Ότι η επιθετική κίνηση δεν είναι χωρίς συνέπειες γι’ αυτή, ειδικά σε μια περίοδο που η οικονομία της δοκιμάζεται. Αυτό, στο πλαίσιο μιας διττής στρατηγικής καρότου και μαστίγιου, που οι κυρώσεις θα συνδυάζονται με θετικές προοπτικές για την ‘Αγκυρα, εάν εγκαταλείψει την επιθετικότητα και επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου είπε ο βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Α. Λοβέρδος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αντικατάσταση του όρου “τουρκική προκλητικότητα” με τον όρο “Τουρκική επιθετικότητα”, παρατήρησε ότι ξεκινούν μεν οι 61ες διερευνητικές επαφές αλλά οι προηγούμενες δεν έδωσαν επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ χαρακτήρισε “παλικαρίσια” την πρόσφατη στάση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη.

Ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Ν. Μαρίνος είπε ότι οι επικείμενες διερευνητικές ελληνοτουρκικές επαφές, με τη διαμεσολάβηση και εποπτεία ΕΕ, ΗΠΑ, και ΝΑΤΟ δεν αντιστρέφουν τον επικίνδυνο χαρακτήρα των εξελίξεων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Ο Κ. Χήττας από την Ελληνική Λύση τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας-Κύπρου και της οριοθέτησης της μεταξύ των δύο κρατών ΑΟΖ.

Από το Μέτωπο Ριζοσπαστικής Ανυπακοής (ΜέΡΑ25), η κα Σοφία Σακοράφα είπε ότι η Τουρκία σκόπιμα βάζει όλο και περισσότερα θέματα στο τραπέζι ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι η σπουδή σε διάλογο άνευ επιστροφής οδηγεί σε ένα μακρύ τούνελ, “που όσο προχωράμε τόσο θα στενεύει..”.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν βουλευτές του κυπριακού κοινοβουλίου με τον κ. Λιλλήκα να επισημαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι εάν Ελλάδα και Κύπρος θέλουμε διάλογο αλλά κατά πόσο η Τουρκία έχει βούληση να αναζητήσει λύσεις με πολιτικά μέσα..

Ο κ. Νίκος Τορναρίτης του ΔΗΣΥ επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν μπορούν να εφαρμόζονται “αλά καρτ”. Δεν μπορεί τα ισχυρά κράτη της Ευρώπης να μεταφέρουν τα συμφέροντά των δικών τους κρατών και να εμποδίζουν με τις πράξεις τους το ευρωπαϊκό όραμα σημείωσε ο κ. Τροναρίτης και τόνισε: Μπορεί να είμαστε μικροί πληθυσμιακά και εδαφικά αλλά μπορούμε να υπερασπιστούμε το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και το μέλλον της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Από το ΑΚΕΛ, ο κ. Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι δεν πρέπει να μετατρέψουμε σε αυτοσκοπό τις κυρώσεις. Να θυμόμαστε πάντα ότι πρώτη προτεραιότητά μας είναι η λύση του Κυπριακού για αυτονόητους λόγους αλλά και επειδή θα “ξεκλειδώσει” και τα ελληνοτουρκικά προβλήματα. Ο κ. Λουκαΐδης εκτίμησε επίσης ότι την Τουρκία, την εξυπηρετεί η στρατιωτική κλιμάκωση και όχι το γήπεδο της πολιτικής και της διπλωματίας.

Η κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου από το ΔΗΚΟ τόνισε ότι η μοναδική οδός υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου είναι η διαδικασία πρόκλησης κόστους στην Τουρκία. Επίσης, εισηγήθηκε τη διεύρυνση των επαφών των κοινοβουλευτικών επιτροπών Ελλάδας και Κύπρου με αντίστοιχες του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Τέλος, ο κ. Κωστής Ευσταθίου της ΕΔΕΚ, κατέγραψε το “θετικό μήνυμα” από την κοινή συνεδρίαση, ότι η αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας είναι αγώνας κοινός: “Υπάρχει ένας αδυσώπητος εχθρός, που έχει μάθει τα τελευταία 50 χρόνια, να θρέφεται από μια πολιτική υποχωρήσεων, και τον φόβο μήπως και τον θυμώσουμε, και προκαλέσει περισσότερα κακά από όσα έχει κάνει, είπε ο κ. Ευσταθίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ