today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Επιμένει η Άγκυρα να ζητά αποστρατικοποίηση των νησιών και να “λογικευτεί” η Ελλάδα

Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ζητά εκ νέου από την Ελλάδας το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) χωρίς να την κατονομάζει.

Το ΣΕΑ καλεί την Ελλάδα να “λογικευτεί”,  κατηγορώντας την ότι στρατιωτικοποιεί τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες. Το ΣΕΑ αναφέρει επίσης ότι είναι πρωτίστως υπέρ του διαλόγου.

Σε ανακοίνωσή του έπειτα από τη συνεδρίαση υπό τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, η οποία κράτησε 4 ώρες και 10 λεπτά, το ΣΕΑ αναφέρει ότι ”όπως μέχρι σήμερα, έτσι και τώρα δεν θα υπάρξει υποχώρηση στα συμφέροντα του τουρκικού έθνους σε θάλασσα, ξηρά και αέρα”.

“Καλούμε τις χώρες που στρατιωτικοποιούν τα νησιά με καθεστώς αποστρατικοποίησης ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες να κινούνται με κοινή λογική”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Για την ανατολική Μεσόγειο αναφέρει ότι “η Τουρκία στηρίζει τον δίκαιο διαμοιρασμό των πηγών ενέργειας στην περιοχή και πρωτίστως είναι υπέρ του διαλόγου”.

Σύμφωνα με το ΣΕΑ, “η Τουρκία, η οποία σε κάθε περιφερειακή και παγκόσμια διαφορά τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων, του δικαίου και της δικαιοσύνης, διατηρεί μια στάση στο ίδιο πλαίσιο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχει γίνει έκκληση στην ΕΕ και σε όλους τους θεσμούς και τα κράτη που παρεμβαίνουν στις διαφορές να σεβαστούν αυτή την στάση αρχής της χώρας μας καθώς και τα δικαιώματα και συμφέροντα της ‘ΤΔΒΚ’”.

Το ΣΕΑ αναφέρει ακόμη ότι “η Τουρκία, η οποία στηρίζει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την εγκαθίδρυση σταθερότητας στο πλαίσιο της νομιμότητας στη Συρία και τη Λιβύη, θα συνεχίσει τη στάση της για την επίτευξη ειρήνης και ευημερίας σε αυτές τις χώρες”.

Πηγή: https://www.skai.gr/news/world/nea-proklisi-apostratiotikopoiisi-ton-nision-tou-aigaiou-zita-pali-i-agkyra
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram

SourceΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ