today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Λ.Μενδώνη: Λύση για τους καλλιτέχνες που επλήγησαν από ακυρώσεις παραστάσεων εξετάζει η κυβέρνηση

Σε επικοινωνία με τα συναρμόδια υπουργεία για τη στήριξη των καλλιτεχνών που επλήγησαν από ακυρώσεις εκδηλώσεων βρίσκεται το υπουργείο Πολιτισμού.

Ειδικότερα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ιω. Δελή, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είπε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τα συναρμόδια υπουργεία, προσκειμένου να εξευρεθεί λύση οικονομικής στήριξης των επαγγελματιών από επλήγησαν από ακυρώσεις ζωντανού θεάματος και ακροάματος. Αφορμή για την ερώτηση του κ. Δελή υπήρξε η ακύρωση εκδηλώσεων που οργάνωσαν περιφέρειες, οι οποίες είχαν χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη, το υπουργείο Πολιτισμού διέθεσε 1,45 εκατ. ευρώ στις περιφέρειες για τη διοργάνωση συναυλιών και τη στήριξη μουσικών, χωρίς ωστόσο να έχει εμπλοκή στη διοργάνωση των εκδηλώσεων και την κατάρτιση των σχετικών συμβάσεων. Οι τυχόν ακυρώσεις βαρύνουν αποκλειστικά τους φορείς που διοργάνωσαν τις εκδηλώσεις, και είναι οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν για τυχόν αποζημίωση των καλλιτεχνών. «Εμείς βρισκόμαστε σε μία επικοινωνία με τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να εξευρεθεί λύση οικονομικής στήριξης των επαγγελματιών που επλήγησαν από ακυρώσεις ζωντανού θεάματος και ακροάματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι δυνατόν να αποζημιωθούν από το ΥΠΠΟ, οι εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν με ευθύνη άλλων», σημείωσε.

Το αίτημα τον καλλιτεχνών είναι δίκαιο, όπως τόνισε ο κ. Δελής, επισημαίνοντας το «όπλο» που διαθέτει το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο -όπως είπε- έχει λόγο για το πού θα κατευθυνθούν τα χρήματα. Όσο για τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται στον χώρο του πολιτισμού λόγω της πανδημίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε τέτοιο συνωστισμό σε μέσα μεταφοράς και σε σχολεία, και όλη η αυστηρότητα να εξαντλείται στον χώρο της τέχνης, όταν μάλιστα «είναι γνωστός ο παρηγορητικός και υποστηρικτικός ρόλος της».

Στην ανταπάντησή της, η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι τα χρήματα (από τις ακυρωθείσες συναυλίες) θα παραμείνουν στις περιφέρειες, με παράκληση αυτά να κατευθυνθούν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παρατήρησε ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για καταβολή αποζημίωσης σε καλλιτέχνες που συμβάλλονται με δήμους και περιφέρειες, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι «είναι στις υποχρεώσεις μας να δούμε μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία το πώς είναι δυνατό να βρεθεί κάποια λύση ώστε να στηριχθούν όσοι επλήγησαν από ακυρώσεις». Επίσης, σημείωσε ότι σε όσες εκδηλώσεις διοργάνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και χρειάστηκε να ακυρωθούν (περίπου 15 εκδηλώσεις από περίπου 270), αυτοί οι καλλιτέχνες θα πληρωθούν. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν ακολουθεί την πρακτική τής μη αποζημίωσης, όπως τόνισε η κ. Μενδώνη.

Τέλος, ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά της κ. Μενδώνη στις χειμερινές θεατρικές παραστάσεις, για τις οποίες είχε μιλήσει και ο ερωτών βουλευτής. «Τις επόμενες ημέρες θα ρυθμιστούν και οι διαδικασίες με τις οποίες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τον χειμώνα όλες οι παραστάσεις του ζωντανού θεάματος-ακροάματος», τόνισε η υπουργός. Εξέφρασε, δε, την αισιοδοξία της, καθώς σε όλες τις εκδηλώσεις που διεξήχθησαν το καλοκαίρι τηρήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και καμία θεατρική εκδήλωση δεν βρέθηκε υπεύθυνη για έστω και ένα κρούσμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ