today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Στ.Πέτσας : Νέα μέτρα αν χρειαστεί. Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο για lockdown

«Γίνονται υπεράρνθρωπες προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στέλνοντας μήνυμα εγρήγορσης και αυξημένης προσοχής και για σήμερα Σάββατο.

“Τρεις λέξεις αυτή τη στιγμή: Θλίψη, αγωνία και συμπαράσταση. Θλίψη για τη συμπολίτη μας που έχασε τη ζωή της στο χωριό Βασιλί των Φαρσάλων. Αγωνία για τους δύο αγνοούμενους, επίσης στην περιοχή της Θεσσαλίας. Και συμπαράσταση σε όσους έχουν πάθει τεράστιες καταστροφές”, είπε ο κ. Πέτσας.

Μιλώντας στο MEGA ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως ιδίως στην Καρδίτσα οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες. Η πόλη αυτή τη στιγμή είναι πλημμυρισμένη, έχει περίπου 50-60 πόντους νερό. Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και στην ηλεκτροδότηση. “Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τον μηχανισμό. Ενδεικτικά η Πυροσβεστική δέχθηκε περίπου 2.500 τηλεφωνήματα και έγιναν περίπου 620 διασώσεις, σε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια όλη τη νύχτα, η οποία θα συνεχιστεί και σήμερα. Στέλνουμε μήνυμα εγρήγορσης, αυξημένης προσοχής και αποφυγής των μετακινήσεων γιατί τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και σήμερα και θα κατέβουν νοτιότερα, ιδίως στη Στερεά Ελλάδα και στην Αττική.  Χρειάζεται προσοχή, λοιπόν, από όλους και να ακούμε πάντα τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας”, πρόσθεσε.

Για τον κορωνοϊό 

Στο πεδίο του κορωνοϊού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έκανε λόγο για αχαρτογράφητα νερά «μια υπεύθυνη πολιτεία είναι πάντα σε εγρήγορση για να πάρει τα μέτρα που χρειάζονται για να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή, αυτό κάνουμε κι εμείς».

Σύμφωνα με τον κ. Πετσα η Ελλάδα συνεχίζει να παρουσιάζει καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση σε σύγκριση με άλλες χώρες σε επίπεδο κρουσμάτων και θανάτων. «Αν χρειαστεί να πάρουμε περισσότερα μέτρα για να μην κινδυνέψει η ανθρώπινη ζωή θα το κάνουμε».

Σημείωσε μάλιστα ότι αυτή την στιγμή η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην Αττική που παρουσιάζει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο και εξετάζονται καθημερινά τα κρούσματα ακόμα και σε επίπεδο δήμων, με τα επιπλέον μέτρα να είναι στο τραπέζι σε τοπικό επίπεδο, αν χρειαστεί.

«Η περίπτωση της Αθήνας είναι πιο δύσκολη λόγω του οικιστικού συμπλέγματος και θέλει πολλή προσοχή», υπογράμμισε για να προσθέσει ότι το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας δεν υπάρχει αυτή την στιγμή στο τραπέζι.

«Αν μας ενδιαφέρει να δούμε πως εξελλίσεται η πανδημία στους ευάλωτους και στις ευπαθείς ομάδες δεν θα προσέφερε τίποτα σε έναν ηλικωμένο η απαγόρευση κυκλοφορίας τις πρώτες πρωινές ώρες».

Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους ειδικούς έναν κατάλογο μέτρων και κάτω από ποιες προϋποθέσεις αυτά μπορούν να ενεργοποιούνται ώστε να υπάρχει γρήγορη αντίδραση των πολιτών σύμφωνα με τον κ. Πέτσα που υπογράμμισε ότι: «Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε μέτρα αν χρειαστεί».

«Οι εκτιμήσεις των μοντέλων είναι μέσα στην απουσία μέτρων, που θα περιόριζαν την καμπύλη των κρουσμάτων, εμείς παίρνουμε μέτρα για να τιθασεύσουμε την καμπύλη. Θυμίζω ότι η πρόβλεψη για τον Δεκαπενταύγουστο και τέλος Αυγούστου ήταν ότι θα είχαμε ξεπεράσει τα 500 κρούσματα, κι αυτό δεν συνέβη. Όμως πρέπει να κατεβάσουμε τα κρούσματα κάτω από τα 300 γιατί θα υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας», ανέφερε.

«Η Ελλάδα είναι 3 φορές κάτω από τον μέσο όρο των κρουσμάτων ανά 1 εκατ. κατοίκους και 4 φορές κάτω από τον μέσο όρο των θανάτων»

Όσο για τη μάσκα τόνισε ότι έχει αποδειχθεί πως είναι ένα σημαντικό εργαλείο κι «Όσο μπορούμε περισσότερο καλό θα ήταν να κάνουμε χρήση».

Ενώ ερωτηθείς για την απαγόρευση στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, τόνισε ότι δεν είμαστε σε αυτό το σημείο.

«Η Ελλάδα είναι 3 φορές κάτω από τον μέσο όρο των κρουσμάτων ανά 1 εκατ. κατοίκους και 4 φορές κάτω από τον μέσο όρο των θανάτων παγκοσμίως», σημείωσε σχετικά με τα πιθανά λάθη που έγιναν στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Ξεκαθάρισε ότι η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε καμία ζυγαρία, όταν ερωτήθηκε για το κατά πόσο θα άντεχε η οικονομία ένα δεύτερο lockdown, «δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ οικονομίας και υγείας, αυτό είναι ψευτοδίλλημα».

Για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο κ. Πέτσας, ήταν ξεκάθαρος: «συζητήσεις με απειλές δεν γίνεται, κι αυτό είναι βασικό προαπαιτούμενο, τόσο πρακτικά όσο και σε ρητορικό επίπεδο».

Αυτή την στιγμή υπάρχουν συζητήσεις σε επίπεδο συμβούλων των δύο χωρών εν αναμονή και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και «θα δούμε αν η Τουρκία κινηθεί προς αποκλιμάκωση για να κάτσουμε στο τραπέζι των διευρευνητικών επαφών».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στο προσεχές ευρωπαϊκό συμβούλιο θα υιοθετηθούν οι κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Τουρκία από τον κατάλογο που είχε κατατεθεί. Δεν θα επιβληθούν ακόμα αφού διερευνάται η στάση της Τουρκίας.

«Δεν θα πρέπει να αποτελέσει είδηση αν ο πρωθυπουργός συνομιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς με την εισφορά αλληλεγγύης από την οποία απαλάχτηκαν μισθωτοί, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι και την απόφαση να μην συμπεριληφθούν στην εν λόγω ρύθμιση οι συνταξιούχοι, σημείωσε ότι «πρέπει να δώσουμε προτεραίοτητα για το 2021 στον μισθωτό που επλήγησε από την πανδημία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ