Καρά Τεπέ: Τουλάχιστον 1000 άτομα στην πύλη της νέας δομής

EUROKINISSI

Τουλάχιστον 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην πύλη της νέας δομής στον Καρά Τεπέ, καθώς συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας. Έως και χθες το βράδυ είχαν ήδη μπει στην δομή 5.000 από τους συνολικούς 12.000 ανθρώπους, που είχαν μείνει άστεγοι μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καταυλισμό της Μόριας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Με την είσοδο στην νέα δομή αρχίζει η διαδικασία ταυτοποίησης, αλλά και ο υγτειονομικός έλεγχος προσφύγων και μεταναστών, προκειμένου να μεταφερθούν στις σκηνές τους.

Σε νέα ανταπόκρισή του από την Λέσβο, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, αναφέρεται στην προσπάθεια της της ελληνικής Αστυνομίας να πείσει τους μετανάστες να μεταφερθούν από τους δρόμους στη νέα, προσωρινή δομή.

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις της επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο νησία, Άστριν Κάστελεϊν, η οποία επισημαίνει για την αστυνομική επιχείρηση ότι «από τη στιγμή που είναι ειρηνική, συνιστά καλή κίνηση». Παράλληλα τονίζει ότι «εδώ στους δρόμους υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια και την δημόσια υγεία, ενώ δεν είναι αξιοπρεπείς οι συνθήκες».

Στο ρεπορτάζ καταγράφεται, επίσης, η ανακοίνωση της αστυνομίας πως πρόκειται «για επιχείρηση με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και με ανθρωπιστικό χαρακτήρα», αλλά και δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ότι έχουν εντοπιστεί 135 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊούς, με τους ανθρώπους αυτόυς να έχουν μεταφερθεί σε «ειδικούς χώρους όπου λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα».

Tέλος, επισημαίνεται η έκκληση της Ελλάδας προς την Ε.Ε. να επιδείξει αλληλεγγύη.