today-is-a-good-day
12.4 C
Athens

Επίσκεψη της Γ.Αγγελοπούλου Δασκαλάκη στην Κοζάνη

Την ικανοποίηση της για το επίπεδο οργάνωσης, τις προετοιμασίες και τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει ο δήμος Κοζάνης για τους εορτασμούς των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης,  εξέφρασε κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στο δημαρχείο Κοζάνης η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη. Κατά την συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα σημείωσε ότι «οι προτάσεις του δήμου έχουν την ιδιαιτερότητα οι μισές να αναφέρονται  στο παρελθόν και τα πρόσωπα της πόλης που πρωταγωνίστησαν στην περίοδο της επανάστασης αλλά και στο μέλλον αφού η περιοχή προετοιμάζεται οργανωμένα και σχεδιασμένα με την βοήθεια του master plan να κάνει το μεγάλο άλμα της μετάβασης σε μια νέα εποχή».

Όπως τόνισε «το 2021 είναι ορόσημο για το Eλληνικό Κράτος» και οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται σε κάθε πόλη της Ελλάδας «μας προσφέρουν την  ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε το παρόν και το μέλλον μας».  Έκανε μια σύντομη αναδρομή στο ιστορικό παρελθόν της πόλης, την συμβολή των Κοζανιτών στο ρεύμα του Ελληνικού Διαφωτισμού και στους Κοζανίτες της διασποράς που συνέβαλαν στην Ελληνική Επανάσταση.

«Η Ελλάδα 2021 δεν είναι μόνο το παρελθόν αλλά και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το μέλλον και εσείς εδώ στην Κοζάνη φαίνεται ότι το τέλος του αύριο το αντιμετωπίζεται σήμερα» κατέληξε. Η παραπάνω αναφορά της κ Αγγελοπούλου Δασκαλάκη συνδέεται με το πρόγραμμα δράσεων που έχει συντάξει ο δήμος της πόλης για την αντιμετώπιση της αλλαγής του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης της περιοχής- μετά την πλήρη απολιγνιτοποίηση- όπως την δημιουργία πάρκου καινοτομίας, τα πολυλειτουργικά βιολογικά αγροκτήματα, τις ενεργειακές κατασκηνώσεις  για νέους έως 15 ετών κ.α.

Η πρόεδρος του “Ελλάδα 2021” επισκέφθηκε το κτίριο της Κοβενταρείου Βιβλιοθήκης Κοζάνης και  ξεναγήθηκε από την διευθύντρια της βιβλιοθήκης Ιωάννα Στεργιοπούλου και τον δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα στις ειδικές αίθουσες όπου φυλάσσονται τα σπάνια κειμήλιά της, ένα από τα αντίγραφα της “Χάρτας του Ρήγα”, παλαίτυπα, σπάνιες εκδόσεις και πολύτιμα χειρόγραφα που ανάγονται τρεις και τέσσερις αιώνες πριν την ανακάλυψη της τυπογραφίας.

Η κ. Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη δεν έκρυψε το θαυμασμό της για την “Χάρτα του Ρήγα”, μια σπάνια έκδοση ενός χειρογράφου 1000 ετών, ενώ σχολίασε θετικά ότι στην βιβλιοθήκη σώζονται  στοιχεία της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων τριακόσια κα τετρακόσια χρόνια πριν, μέσα από τα προικοσύμφωνα και τις βαφτίσεις.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα  εξέλιξης της Covid 19 στην Ελλάδα και εάν αυτό θα επηρεάσει τις εκδηλώσεις του «Ελλάδα 2021» η κ. Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη, τόνισε ότι «για όλα μας τα προγράμματα έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα» και ότι «έχουν καταρτιστεί  τρία διαδοχικά πλάνα ανάλογα με τις εξελίξεις» κι επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποτρέψει το γεγονός, «να μην βρεθεί στην δίνη του κυκλώνα όπως έχουν βρεθεί άλλες χώρες». Προς επίρρωση των λόγων της αναφέρθηκε στην περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων  δηλώνοντας ότι  «εμείς οι Έλληνες έχουμε ωριμότητα, το έχουμε δείξει και στο παρελθόν, ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα πρότζεκτ όπου όλη η κοινωνία συστρατεύθηκε σε τρόπους ζωής που έδειξαν μια διαφορετική Ελλάδα». Νωρίτερα η πρόεδρος του “Ελλάδα 2021” επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ