today-is-a-good-day
12.4 C
Athens

ΠΟΕ: Ασύμβατοι με τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες οι δασμοί που επέβαλε η Ουάσινγκτον στο Πεκίνο

Οι τιμωρητικοί δασμοί που επέβαλε στην Κίνα η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έρχονται σε αντίθεση με τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες, έκρινε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Στην έκθεσή της, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΕ που είχε αναλάβει να γνωμοδοτήσει για αυτήν την υπόθεση, κατόπιν αιτήματος του Πεκίνου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα εν λόγω μέτρα είναι ασύμβατα» με πολλά άρθρα της GATT (Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου) και «συνιστά στις Ηνωμένες Πολιτείες να προσαρμόσουν τα μέτρα με τις υποχρεώσεις τους».

Η υπόθεση αφορά τους δασμούς ύψους περίπου 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Κίνα το 2018. Αυτοί οι τιμωρητικοί δασμοί αποτέλεσαν την αρχή ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο οικονομικών γιγάντων. Στη συνέχεια, οι δύο χώρες κατέληξαν σε μια εμπορική συμφωνία η οποία ωστόσο στο μεγάλο μέρος της παραμένει κενό γράμμα.

Στην έκθεσή της η επιτροπή υπογραμμίζει επίσης ότι οι ΗΠΑ «δεν παρουσίασαν αποδεικτικά στοιχεία ή επαρκείς αποδείξεις» για να στηρίξουν τη δήλωσή τους ότι τα μέτρα αυτά ήταν απαραίτητα για να αντιμετωπιστούν οι δόλιες πρακτικές του Πεκίνου.

Και οι δύο πλευρές μπορούν να ασκήσουν προσφυγή στον ΠΟΕ, όμως το όργανο που εξετάζει τις προσφυγές δεν λειτουργεί από τις 11 Δεκεμβρίου 2019, γιατί δεν έχει αρκετούς δικαστικούς λειτουργούς και οι ΗΠΑ μπλοκάρουν τον διορισμό νέων.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, σε μια πρώτη αντίδραση, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ουάσινγκτον θα σεβαστεί την απόφαση του ΠΟΕ και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να διατηρηθεί το πολυμερές εμπορικό σύστημα.

Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της επιτέθηκε στον ΠΟΕ και στην «ανεπάρκειά του» που δεν βάζει τέλος στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας. «Μολονότι η ειδική ομάδα (σ.σ. των εμπειρογνωμόνων) δεν αμφισβήτησε τις πολλές αποδείξεις που παρουσίασαν οι ΗΠΑ όσον αφορά την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από την Κίνα, η απόφασή της δείχνει ότι ο ΠΟΕ δεν αποτελεί καταφύγιο για μια τέτοια ανάρμοστη συμπεριφορά», ανέφερε ο ειδικός απεσταλμένος για το Εμπόριο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, σε ανακοίνωσή τους. «Η έκθεση αυτής της ομάδας επιβεβαιώνει όσα λέει εδώ και τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση Τραμπ: ο ΠΟΕ είναι απολύτως ανεπαρκής για να βάλει τέλος στις δυσοίωνες τεχνολογικές πρακτικές της Κίνας», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ