today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

ΟΝΝΕΔ–ΜΑΚΙ: Σχολεία ανοιχτά και ασφαλή για όλους

Η προσαρμογή της εκπαιδευτικής κοινότητας στα νέα δεδομένα που έχει φέρει η πανδημία αποτελεί προτεραιότητα όλων των κυβερνήσεων του κόσμου. Αντιλαμβανόμενη την αναγκαιότητα ταυτόχρονης συνέχισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της προστασίας των μαθητών και των οικογενειών τους από τον κορωνοϊό, η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά, ολοκληρώνοντας επαρκώς την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά και αντιμετωπίζοντας το πρώτο κύμα του COVID-19.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: το άνοιγμα των σχολείων είναι αναγκαίο γιατί επιβάλλεται πρώτα από όλα από το συμφέρον των μαθητών. Υπαγορεύεται από το δικαίωμά τους στη μόρφωση και την πρόοδο. Το άνοιγμα αυτό, φυσικά, πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών, ώστε να μην γίνουν τα σχολεία εστίες μετάδοσης του ιού. Γι’ αυτό και τασσόμαστε υπέρ των αποφάσεων της Κυβέρνησης, οι οποίες ικανοποιούν τόσο τις ανάγκες των μαθητών, όσο και τις υποδείξεις των λοιμωξιολόγων.

Η πολιτεία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ενάντια στην πανδημία. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας παρουσίασε ένα σύνολο μέτρων προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών προκειμένου να κυλήσει ομαλά η σχολική χρονιά, χωρίς να επηρεαστεί η δημόσια υγεία. Το σχολικό πρόγραμμα ξεκινά φέτος με το μάθημα της συλλογικής και ατομικής ευθύνης και προστασίας. Είναι στο χέρι μας να ακολουθήσουμε πιστά αυτά τα μέτρα ώστε να προφυλαχθούμε εμείς και οι δικοί μας άνθρωποι, αφού η ζωή μας δεν μπορεί να μείνει στάσιμη.

Και ενώ η πολιτεία και οι πολίτες σε συντριπτική πλειοψηφία εξακολουθούν να βαδίζουν το δρόμο της υπευθυνότητας, δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο και για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δεν προτείνει τίποτα, βρίσκοντας δήθεν ασάφειες στο σχέδιο ανοίγματος των σχολείων. Δυστυχώς, η περίοδος που περνάμε είναι πολύ σοβαρότερη από την στάση τους. Τους θυμίζουμε πως η ασάφεια –δημιουργική ή μη- ήταν μαζί με την προχειρότητα και την ανικανότητα τα κύρια χαρακτηριστικά της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ