today-is-a-good-day
19.3 C
Athens

Πρόβλεψη ΑΠΘ: Χωρίς νέα μέτρα τον Δεκέμβριο θα έχουμε 2.000 κρούσματα την ημέρα

Ανησυχητική είναι η πρόβλεψη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα, τους επόμενους μήνες αν δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Με βάση τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, τα κρούσματα είναι πιθανό να φτάσουν τα 2.000 την ημέρα τον Δεκέμβριο, ανέφερε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, μιλώντας στο Mega.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτή την πρόβλεψη του ΑΠΘ, τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα- σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, θα κινούνται στα 200-260 τον Οκτώβριο, στα 410 τον Νοέμβριο και θα εκτοξευθούν στα 2.000 τον Δεκέμβριο. Οι εκτιμήσεις αυτές προκύπτουν από ένα υπολογιστικό εργαλείο, το οποίο λειτουργεί από την αρχή της πανδημίας, το οποίο «έχει αποδείξει πολύ καλή επιδημιολογική ικανότητα», δήλωσε ο καθηγητής. Το εργαλείο αυτό αφορά τον υγειονομικό κίνδυνο και συμπεριλαμβάνει τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί. «Από τώρα, το δίμηνο έως τέλη Νοεμβρίου, μπορούμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα», απάντησε ο κ. Σαρηγιάννης, απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορεί να ανατραπεί αυτή η πρόβλεψη. Τα σημαντικότερα μέτρα είναι η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, η προσωπική υγιεινή και η ενίσχυση της τηλεργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό, συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε και σε συσκευή που κατασκευάστηκε από το ΑΠΘ, στο πλαίσιο έρευνας για τον κορωνοϊό. Αυτή η συσκευή, που χρησιμοποιείται σε κλειστούς χώρους, απολυμαίνει τον αέρα με τεχνολογία υπεριώδους ακτινοβολίας. «Έχουμε δει ότι αποδίδει αρκετά καλά, έχουμε μια μείωση του συνολικού φορτίου και των σωματιδίων που είναι της τάξης μεγέθους του κορωνοϊού αλλά και του αντίστοιχου ιικού φορτίου της τάξης του 55-70%», ανέφερε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ