today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

24 Δρομικές Ιστορίες (Μ)αραθώνιος

*Του Νίκου Αρμένη

Μαραθώνιος..

Πώς να διαλέξεις άλλη λέξη από «Μ»…; Μαραθώνιος! 

Ο βασιλιάς των αγωνισμάτων στίβου! Πολύτιμο ελληνικό διαμάντι αμύθητης, ανυπολόγιστης αξίας!

Δεν θα επαναλάβω τα γνωστά για τη Μάχη του Μαραθώνα που καθόρισε την πορεία της ανθρωπότητας και «γέννησε» τον Μαραθώνιο. 

Θα εκφράσω όμως τον προβληματισμό και τη θλίψη μου που όλα αυτά τα σπουδαία δεν τα διδάχτηκα στο σχολείο… Τα έμαθα αφού άρχισα να τρέχω και ενώ στάθηκα στην εκκίνηση πριν από τα 42.195 μέτρα.. 

Στη Βοστώνη με δόξα και τιμή διεξάγεται από το 1897 μέχρι σήμερα, ανελλιπώς ο μαραθώνιος και στη διαδρομή του θα βρεις τα αγάλματα των σπουδαίων Ελλήνων μαραθωνοδρόμων
Σπύρου Λούη και Στέλιου Κυριακίδη. 

Στην Κίνα έχουν φτιάξει ολόκληρο πάρκο αφιερωμένο στον Μαραθώνιο στο οποίο δεσπόζουν επιβλητικά αγάλματα μαραθωνομάχων ενώ σε έναν από τους πολλούς αγώνες 42,195 μέτρων που διεξάγονται σε αυτή την τεράστια χώρα, θα βρεις το άγαλμα της Ελληνίδας που πρώτη αναβίωσε τον Φειδιππίδειο Άθλο, της record woman Μαρίας Πολύζου. 

Κάθε Κυριακή, κάθε εβδομάδα, σε διάφορες πόλεις του πλανήτη, εκατομμύρια δρομείς στέκονται στην εκκίνηση για να αγωνιστούν δοκιμάζοντας τη ψυχή και το σώμα τους στη μαραθώνια απόσταση. 

Στην Ιαπωνία ο Μαραθώνιος είναι εθνικό άθλημα και στις πάμφτωχες χώρες της Αφρικής όπως η Αιθιοπία, η Κένυα, η Ουγκάντα και η Ερυθραία φαντάζει ως η μεγάλη ευκαιρία αμέτρητων παιδιών για να ζήσουν μια κανονική ζωή. 

Η λέξη «Marathon» ταξιδεύει την Ελλάδα παντού την ίδια ώρα που στον τόπο μας, στην πατρίδα του Μαραθωνίου, δεν δίνουμε κατά τη  γνώμη μου τη σημασία που θα άξιζε. 

Παρότι τα τελευταία χρόνια η «έκρηξη» του δρομικού κινήματος πολλαπλασίασε τις συμμετοχές στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας αλλά και σε εκατοντάδες άλλους αγώνες δρόμου στην Ελλάδα, ακόμα η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αγνοεί τα βασικά, αυτά που θα έπρεπε να έχουμε κορώνα στο κεφάλι μας! 

Ονειρεύομαι να δω το Καλλιμάρμαρο γεμάτο (εννοείται στην μετά covid εποχή) την ημέρα διεξαγωγής του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. 

Ονειρεύομαι να δω στη διαδρομή αμέτρητους θεατές, όπως συμβαίνει σε πολλούς μαραθωνίους στον κόσμο. 

Ονειρεύομαι να διαβάσω σε σελίδες σχολικών βιβλίων την ιστορία του Μαραθωνίου Δρόμου. 

Ονειρεύομαι να δω από την Πολιτεία έμπρακτα να στηρίζει πρωταθλητές και αθλούμενους μαραθωνοδρόμους ξεκινώντας από τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων. 

Ονειρεύομαι να δω τον Μαραθώνιο Δρόμο στη θέση που του αξίζει!

Ναι, ο Μαραθώνιος δικαιωματικά θα έπρεπε να είναι το Εθνικό μας άθλημα! 

Καιρός να γίνει.-

*Ο Νίκος Αρμένης είναι δημοσιογράφος-πολιτικός συντάκτης και μαραθωνοδρόμος. Εργάζεται στο ΑΠΕ και το MEGA.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ