today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Τι συμβαίνει με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στη Γερμανία

Μετά τη νέα αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για το λεγόμενο δεύτερο κύμα. Είναι δικαιολογημένες αυτές οι ανησυχίες; Και τι σημαίνει στην πραγματικότητα το «δεύτερο κύμα»; Οι ειδικοί διαφωνούν. Τι λένε επ΄αυτού οι ειδικοί στη Γερμανία;

Για τον επιδημιολόγο της Λειψίας Μάρκους Σολτς, ήταν ήδη σαφές στις 14 Αυγούστου ότι «ερχόταν ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού». Δέκα ημέρες νωρίτερα, ο ομοσπονδιακός Ιατρικός Σύλλογος “Marburger Bund” ήταν σίγουρος ότι «το δεύτερο κύμα είχε ήδη πλήξει τη Γερμανία».

Η πρόεδρος του Συλλόγου, Σουζάνε Γιόνα, έκανε λόγο στην εφημερίδα  «Augsburger Allgemeine» για μια «δεύτερη, “επίπεδη” έξαρση, η οποία όμως δεν είναι συγκρίσιμη με τους αριθμούς του Μαρτίου και του Απριλίου», όπως είπε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, η Γερμανία αντιμετωπίζει σήμερα λιγότερο ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού και περισσότερο ένα μόνιμο κύμα λοιμώξεων. Ο επικεφαλής του Φρανκ-Ούλριχ Μοντγκόμερι προειδοποίησε στις 5 Αυγούστου στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) ότι «η πανδημία θα μας συνοδεύει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το πρόβλημα είναι η μακρά περίοδος επώασης του κορονοϊού».

Και ο λοιμωξιολόγος του πανεπιστημίου της Βόννης Χέντρικ Σρέεκ, συγγραφέας της λεγόμενης «μελέτης του Χάινσμπεργκ», της περιοχής, του σημείου μηδέν όπου εκδηλώθηκε για πρώτη φορά η επιδημία στη Γερμανία, αποφεύγει επίσης τον όρο «δεύτερο κύμα». Αντίθετα, κατ΄αυτόν «πρόκειται για ένα συνεχές, ένα μόνιμο κύμα που ανεβοκατεβαίνει ξανά και ξανά», όπως είπε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Ζeitung» στα τέλη Ιουνίου.

Αλλά ανεξάρτητα από το αν είμαστε μετά το πρώτο ή πριν από το δεύτερο κύμα ή κάπου στα σκαμπανεβάσματα ενός μόνιμου κύματος – το γεγονός είναι ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων στην Γερμανία αυξάνονται ξανά. Και όχι μόνο στη Γερμανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ