today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Πρόεδρος Λιβάνου: «Αδύνατο» η έκρηξη να πυροδοτήθηκε από αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν απέρριψε ως «αδύνατο» το ενδεχόμενο η τεράστια έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου να πυροδοτήθηκε από αποθήκη όπλων του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, όμως πρόσθεσε ότι θα εξεταστούν όλες οι πιθανότητες,

Οι αρχές του Λιβάνου εξετάζουν τα αίτια που οδήγησαν στην ανάφλεξη των 2.750 τόνων νιτρικής αμμωνίας που ήταν αποθηκευμένη επί χρόνια στο λιμάνι της Βηρυτού, μια έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο 178 ανθρώπων και τον τραυματισμό 6.000, ενώ κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης.

Ο Αούν δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ότι η Χεζμπολάχ δεν αποθηκεύει όπλα στο λιμάνι της Βηρυτού, κάτι που είχε ήδη δηλώσει ο επικεφαλής του κινήματος νωρίτερα αυτό τον μήνα.

«Αδύνατο, όμως σοβαρά περιστατικά όπως αυτό εγείρουν τα πνεύματα και τη φαντασία», σχολίασε ο Λιβανέζος πρόεδρος όταν ρωτήθηκε σχετικά, όμως πρόσθεσε «ότι ακόμη και αυτό θα εξεταστεί».

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα έχει ήδη διαψεύσει ότι το κίνημά του αποθηκεύει όπλα στο λιμάνι της Βηρυτού. Πρόσθεσε ότι η οργάνωση θα αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται για τα αίτια της έκρηξης, όμως αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για δολιοφθορά του Ισραήλ, τότε η χώρα «θα πληρώσει το ίδιο αντίτιμο».

Το Ισραήλ έχει διαψεύσει ότι εμπλέκεται στο περιστατικό.

Ο Αούν από την πλευρά του επεσήμανε ότι η έρευνα που διεξάγεται εξετάζει αν η έκρηξη προκλήθηκε από αμέλεια, από ατύχημα ή «εξωτερική παρέμβαση».

«Αν και φαίνεται ότι πρόκειται για ατύχημα, θέλω να αποφύγω να με κατηγορήσουν ότι δεν άκουσα όλες τις φωνές», τόνισε μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα. Ο ίδιος εξήγησε ότι πολλοί άνθρωποι ισχυρίστηκαν ότι είδαν αεροπλάνα να πετούν πάνω από το λιμάνι της Βηρυτού λίγο πριν την έκρηξη, και αν και «δεν είναι πολύ αξιόπιστο», πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ