today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Ρωσία: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί πως το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν είναι ασφαλές

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο δήλωσε σήμερα ότι οι ισχυρισμοί πως το εμβόλιο της Ρωσίας για την COVID-19 δεν είναι ασφαλές είναι αβάσιμοι και ότι διατυπώνονται για λόγους ανταγωνισμού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα που χορήγησε κανονιστική έγκριση στο εμβόλιο για την COVID-19, ύστερα από λιγότερο από δύο μήνες δοκιμών σε ανθρώπους.

«Φαίνεται ότι οι ξένοι συνάδελφοί μας αντιλαμβάνονται τα ειδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ρωσικού φαρμάκου και προσπαθούν να εκφέρουν γνώμες που κατά την άποψή μας είναι απολύτως αβάσιμες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο.

Η απόφαση της Μόσχας να δώσει την έγκρισή της έχει δημιουργήσει ανησυχίες μεταξύ κάποιων ειδικών. Μόνο το 10% περίπου των κλινικών δοκιμών είναι επιτυχείς και κάποιοι επιστήμονες φοβούνται ότι η Μόσχα ίσως θέτει το εθνικό της κύρος πάνω από την ασφάλεια.

Οι εργαζόμενοι των υγειονομικών υπηρεσιών θα λάβουν το εμβόλιο εντός δύο εβδομάδων

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας  δήλωσε ότι το εμβόλιο που ανέπτυξε το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια της Μόσχας θα χορηγηθεί σε ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, σε εθελοντική βάση και θα είναι σύντομα έτοιμο.

«Τα πρώτα πακέτα του ιατρικού εμβολίου κατά της μόλυνσης του κορωνοϊού θα παραληφθούν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, πρωτίστως για γιατρούς», δήλωσε.

Ο Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια, δήλωσε ότι οι κλινικές δοκιμές θα δημοσιευθούν μόλις έχουν αξιολογηθεί από τους ειδικούς της Ρωσίας. Είπε ότι στόχος της Ρωσίας είναι να είναι σε θέση να παράγει 5 εκατ. δόσεις τον μήνα έως τον Δεκέμβριο-Ιανουάριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ