today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Άμεσα και με κάθε κόστος να γίνει ο εκσυγχρονισμός των Ε.Δ.

Έχουμε μπει σαν χώρα σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη στιγμή, την κρισιμότερη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 1974. Η συμφωνία ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ, αν και δεν είναι πλήρης συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ (διότι αφήνει εκτός την περιοχή από το 28° Μεσημβρινό και ανατολικότερα), ακυρώνει το Τουρκολυβικό μνημόνιο, δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα  στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει την νομιμότητα στην περιοχή.

Γράφει ο Αντιστράτηγος Ε.Α. Νείλος Χοσάδας

Η Τουρκία, αρνείται την συμφωνία, αρνείται τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, σε αντίθεση με τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου.

Απόρροια της εν λόγω συμφωνίας είναι η έκδοση NAVTEX και η πλεύση του ΟRUC REIS, εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με πραγματικότητα την απειλή σεισμικών ερευνών, ξεπερνώντας τις «κόκκινες γραμμές».

Εκτιμώ πως η Τουρκία με την συγκεκριμένη κίνηση, δεν έχει σκοπό να διεξάγει έρευνες για φυσικό αέριο, αλλά επιδιώκει την αμφισβήτηση. Προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή από τον 28° Μεσημβρινό και ανατολικά… την περιοχή, δηλαδή, που έχει μείνει εκτός της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου.

Μέχρι σήμερα, η Τουρκία έχει δείξει ότι δεν επιθυμεί διάλογο, αλλά αποδοχή των μονομερών διεκδικήσεων της και μάλιστα άνευ όρων, με την απειλή χρήση βίας.

Τα θέματα, που θέτει σε διάλογο,είναι εθνικά, κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, όπως η Κύπρος, η αποστρατικοποίηση των νησιών, η συμφωνία με τη Λιβύη, η Γαλάζια Πατρίδα και ο διαχωρισμός του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο,τι και να πάρει από αυτά είναι κερδισμένη.

Ο προβληματισμός είναι ο εξής: Αν ανοίξουμε διάλογο με την Τουρκία, με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα τον κάνουμε;

Οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις είναι η δύναμη αποτροπής. Η πατρίδα μας διαθέτει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες έχουν αποδείξει τη δυνατότητα να αποτρέψουν την κάθε προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων από την Τουρκία και να προασπίσουν την εδαφική μας ακεραιότητα.

Θα πρέπει, ωστόσο, άμεσα και με κάθε κόστος να εκσυγχρονίσουμε τα αεροπορικά και ναυτικά μέσα, να αγοράσουμε νέες φρεγάτες,να συντηρήσουμε τα υπάρχοντα μέσα, ώστε να έχουμε την μέγιστη δυνατή διαθεσιμότητα.

Όσον αφορά στη στελέχωση των Σχηματισμών Μάχης, θα πρέπει άμεσα να αυξηθεί η θητεία στους 12 μήνες για τους κληρωτούς οπλίτες και να προσληφθούν Οπλίτες πενταετούς θητείας (ΕΠΟΠ). Επίσης, πρέπει να γίνει εθελοντική στράτευση γυναικών.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, χρειάζεται ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ