today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Το κρίσιμο 48ώρο για αποκλιμάκωση της έντασης και οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης

Όλα τα πιθανά σενάρια ακόμη και τα πιο …ακραία τέθηκαν επι τάπητος στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στις αλλεπάλληλες συσκέψεις και επικοινωνίες που έγιναν, μετα την είσοδο του Oruc Reis στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, χωρίς να κάνει έρευνες, τουλάχιστον μέχρι αργά το βράδυ.

Του Κώστα Πασίση

Στη νέα επικίνδυνη πρόσκληση η Ελλάδα απάντησε κάνοντας αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Ελληνικός στόλος πήρε θέσεις διάταξης μάχης…

Οι επόμενες 48 ώρες χαρακτηρίζονται κρίσιμες για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ενώ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα, τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις συσκέψεις με πρώτη του ΚΥΣΕΑ αναλύθηκε διεξοδικά η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετα τη Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία για ανακήρυξη ΑΟΖ. Η δραστηριότητα του Oruc Reis. Η έκδοση Navtex για έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αλλά και η αποφασιστική κίνηση-απάντηση της Αθήνας για έκδοση αντι-navtex.

Στη σύσκεψη του Μαξίμου ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος εμφανίστηκε με στολή παραλλαγής, μια κίνηση με υψηλό σημειολογικό ενδιαφέρον…

Αν και η στρατιωτική περιβολή τονίζει τον κίνδυνο για μια ένοπλη σύρραξη με την Τουρκία, θεωρείται δεδομένο ότι καμία πλευρά δεν εξυπηρετεί μια τέτοια εξέλιξη, καθώς μια «σπίθα» μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη και ανεξέλεγκτες αντιδράσεις.

Ακόμη και η υπερφίαλη συμπεριφορά και οι «λεονταρσμοί» Ερντογάν σκοντάφτουν στην καταρρέουσα τουρκική οικονομία.

Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται από κανέναν

Ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και για το λόγο αυτό ανακλήθηκαν και όλες οι θερινές άδειες στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Ενώ πλοία του Πολεμικού Ναυτικού έχουν «λοκάρει» τα αντίστοιχα τουρκικά που συνοδεύουν το Oruc Reis, παρακολουθώντας τις κινήσεις τους.

Συναγερμός έχει σημάνει και σε διπλωματικό επίπεδο καθώς η κυβέρνηση ανέμενε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από την Άγκυρα, μετα τη Συμφωνία που επετεύχθη με την Αίγυπτο.

«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», ήταν το ηχηρό μνήμα του Ελληνικού ΥΠΕΞ προς την Τουρκία. Ένα μήνυμα που μεταφέρθηκε αυτόματα σε Ευρώπη, Αμερική και Ρωσία.

Στο διπλωματικό πεδίο ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να κάνει τις κινήσεις του, έχοντας ως δεδομένο ότι όλοι οι «παίχτες» στη διεθνή σκακιέρα γνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει αν παραβιαστούν οι «κόκκινες γραμμές της χώρας. Και έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια εξυπηρετεί το σχεδιασμό της.

Αυτό επεσήμανε και στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον γ.γ του NATO κ. Στόλτενμπεργκ στον οποίο τόνισε ότι όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση η πολιτική των ίσων αποστάσεων από τη Συμμαχία είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.

Στα «σκαριά» νέα παρέμβαση από Μέρκελ

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα υπέγραψε και τη Συμφωνία με την Αίγυπτο, χωρίς να ενημερώσει τη Γερμανία, που έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το Βερολίνο αιφνιδιάστηκε από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Ελλάδος, Ωστόσο χθες επέκρινε τις τουρκικές κινήσεις, βάζοντας ευρωπαϊκό πρόσημο στην ανακοίνωση του.

Δεν αποκλείεται μάλιστα τις επόμενες ώρες η Ανγκελα Μέρκελ να αναλάβει πρωτοβουλία σε Ελλάδα και Τουρκία για να ηρεμήσουν τα πνεύματα…

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το ναυάγιο των διερευνητικών επαφών, προτού καν ξεκινήσουν, οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με μεσολαβητή τον σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, κ. Γιαν Χέκερ, παραμένουν ανοικτοί.

Η Καγκελαρία πάντως εξακολουθεί να προκρίνει περισσότερο τη «λύση» του απευθείας διαλόγου των δυο χώρων και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ένα «σενάριο», όμως που είναι δύσκολο να προχωρήσει όσο η Τουρκία συντηρεί και κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ