today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Εμπρηστικές δηλώσεις από τον Tσελίκ: Η Eλλάδα μετατρέπει τη διπλωματία σε “ελληνικό θέατρο”

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ δήλωσε, μέσω twitter, πως η Ελλάδα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεδρίαση για στήριξη στις άδικες, παράνομες και επιθετικές πολιτικές της.

Σχετικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την παραβατικότητα του Oruc Reis, ο Τσελίκ ανέφερε:

“Σύμφωνα με τις οδηγίες του κυρίου Προέδρου της Δημοκρατίας, κάναμε σοβαρά βήματα για να ανοίξουμε χώρο στη διπλωματία. Η Τουρκία έχει επιδείξει την ειρηνευτική της στάση, έδωσε ευκαιρία στη διπλωματία και έκανε καλοπροαίρετα βήματα με σκοπό την αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου.

Ενώ η Ελλάδα, όπως πάντοτε, προσπάθησε να μετατρέψει τη διπλωματία σε «ελληνικό θέατρο»”.

Μάλιστα, κλιμακώνει τις δηλώσεις του αναφέροντας πως η χώρα μας “αντί να αξιολογήσει τηνχειρονομία της Τουρκίας ως ευκαιρία για λύση, επέδειξε μια ανειλικρινή και υποκριτική πρακτική και προχώρησε στη σύναψη μιας πειρατικής συμφωνίας με την Αίγυπτο”.

Και συνεχίζει την πρόκληση, γράφοντας “Η δήθεν συμφωνία αυτή είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και την νόμιμη συμφωνίας που σύναψε η Τουρκία με τη Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο και αποδεικνύει σαφέστατα την πρόθεση της Ελλάδας να καταχραστεί την καλή θέληση της Τουρκίας”.

Στη συνέχεια, ο Τσελίκ τονίζει πως “στο σημείο που βρέθηκαν, η Τουρκία τέθηκε σε δράση με αποφασιστικό τρόπο  προκειμένου να ασκήσει τα δικαιώματα της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και να συνεχίσει τις δραστηριότητες της στο πλαίσιο που είχαν προγραμματιστεί πρωτύτερα”.

“Το τελευταίο περιστατικό έδειξε σε όλο τον κόσμο πως η πλευρά που κλιμακώνει την ένταση στη Μεσόγειο δεν είναι η Τουρκία αλλά η Ελλάδα. Ενώ η Ευρώπη, παρασύρεται ακόμη πίσω από τις πολιτικές της Ελλάδας που επιβάλλουν την μη λύση. Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνεται εργαλείο του ελληνικού πολιτικού θέατρου’”.

Ο Τσελίκ υποστηρίζει, δε,  ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία νομική, ούτε σύννομη βάση για να φέρει αντίρρηση στη δραστηριότητα της Τουρκίας και ανέφερε:

“Ο ισχυρισμός όπως ότι τα ελληνικά νησιά στην περιοχή κόβουν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας αντιβαίνει με την αρχή της δικαιοσύνης του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την αναζήτηση για σφετερισμό. Κάθε μορφής ανομία που αγνοεί την Γαλάζια Πατρίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Το κράτος μας διαθέτει τη βούληση, την αποφασιστικότητα, τη δυνατότητα και την ικανότητα να προστατέψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στη Μεσόγειο και τα συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου”.

Οι οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας μας είναι σαφείς και ξεκάθαρες. Το Oruç Reis θα συνεχίσει τις δραστηριότητες σεισμικών ερευνών στο πλαίσιο των συνόρων που καταχωρήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη από τη χώρα μας, οι ηρωικές Ένοπλες Δυνάμεις μας δεν θα επιτρέψουν οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στο πλοίο μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ