today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ν.Χαρδαλιάς: 5 οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Εύβοια

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες στην Εύβοια, ενώ άλλοι δύο αγνοούνται, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσης Νίκος Χαρδαλιάς, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του στο δημαρχείο Βασιλικού. Μεταξύ των νεκρών είναι ένα 8 μηνών βρέφος και δύο ηλικιωμένοι από τα Πολιτικά, ενώ όπως είπε ο υφυπουργός οι άλλοι δύο έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να διαφύγουν.

Ξεκινώντας την ενημέρωση ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως είναι δύσκολη μέρα σήμερα, η οποία έρχεται μετά από δύσκολη νύχτα, επισημαίνοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη κάτω από δύσκολες συνθήκες. «Η περιφέρεια, οι δήμοι της περιοχής, η Πολιτική Προστασία, όλος ο μηχανισμός έδωσε έναν υπεράνθρωπο αγώνα κάτω από δύσκολες συνθήκες» συμπλήρωσε, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι «η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες και η τελευταία επιβεβαιωμένη μέτρηση που έχουμε είναι πάνω από 350 χιλιοστά».

«Σήμερα σώθηκαν πολλές ζωές, πολλοί απεγκλωβισμοί. Η σκέψη μας είναι στους ανθρώπους που δεν τα κατάφεραν», τόνισε.

Ο υφυπουργός επισήμανε σ΄αυτό το σημείο, πως «είμαστε μπροστά σε φαινόμενα τα οποία χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές που θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Φαινόμενα τα οποία δεν έχουν ξαναζήσει, που όσο και να βασιστούμε σε μοντέλα πρόβλεψης, αποδεικνύεται ότι η κλιματική αλλαγή, οι συνθήκες δυσκολεύουν».

Σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στις περιοχές, όλοι οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι, η περιφέρεια, «έτσι ώστε να αποφύγουμε τα μοιραία». «Όλα έγιναν πολύ ξαφνικά. Ήταν πολύ σημαντικό ότι από την πρώτη στιγμή παρακολουθούσαμε τα φαινόμενα …, ξέραμε ότι στην ευρύτερη περιοχή θα υπάρξει πρόβλημα, βέβαια με λιγότερα δεδομένα, αλλά σε κάθε περίπτωση ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε» προσέθεσε ο κ. Χαρδαλιάς και ευχαρίστησε όσους εμπλέκονται και δίνουν -όπως είπε- τιτάνιο αγώνα, και ειδικά τους άνδρες των ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής, οι οποίοι με διάφορους τρόπους, από αέρους, με λέμβους, με ειδικά μηχανήματα, σε συνεργασία και με τοπικούς φορείς μπόρεσαν κι έσωσαν πάρα πολλές ζωές.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως υπήρχε η προετοιμασία για το 112 ώστε εάν χρειαζόταν να χρησιμοποιηθεί.

Σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωση

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις διάσωσης στην πληγείσα από την κακοκαιρία Εύβοια όπου μέχρι τώρα έχουν χαθεί τρεις ανθρώπινες ζωές. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Π.Σ., το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δέχτηκε κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων (Δ.Κ. Ψαχνών και Τ.Κ. Πολιτικών) και Δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας και κυρίως στις περιοχές Μπούρτζι, Βασιλικό, Πολιτικά, Λευκαντί, Σταυρό, Κοντοδεσπότι, Ψαχνά και Χαλκίδα.

Αναλυτικά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 495 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων. Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί από οχήματα και οικίες 47 απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο.

Από την περιοχή Πολιτικά απομακρύνθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους ένα βρέφος 8 μηνών και δύο 2 ηλικιωμένα άτομα, ένας άνδρας 86 ετών και μια γυναίκα 85 ετών.

Επίσης, μέχρι τώρα έχουν απομακρυνθεί οκτώ άτομα με ελικόπτερο του ΠΣ από εναέριους διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ. Πρόκειται για μια οικογένεια από τα Πολιτικά

Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους πολίτες στις περιοχές που εκδηλώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ