today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Δύο χρόνια μετά… από τη φωτιά στο Μάτι που στοίχισε 102 ανθρώπινες ζωές

Δύο χρόνια ολοκληρώνονται σήμερα από την ημέρα που η πυρκαγιά στο Μάτι συντάραξε το πανελλήνιο και άφησε στο πέρασμα της αποκαΐδια και ανείπωτο ανθρώπινο πόνο.

Συγγενείς των θυμάτων δεν θα μπορέσουν να σβήσουν ποτέ από την μνήμη τους τα όσα τραγικά βίωσαν. Τα όσα συνέβησαν στο Μάτι δύσκολα μπορούν να περιγραφούν με λέξεις. Εικόνες βιβλικής καταστροφής…

Ήταν απόγευμα, της Δευτέρας 23 Ιουλίου 2018, όταν ξέσπασε η φωτιά στο Νταού Πεντέλης. Χρειάστηκαν λιγότερες από 12 ώρες για να συντελεστεί μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στα ελληνικά χρονικά.

Άνθρωποι έτρεχαν στους δρόμους, άκουγαν φωνές – εκκλήσεις για βοήθεια αλλά δεν μπορούσαν να σταματήσουν, να βοηθήσουν γιατί θα είχαν και οι ίδιοι την ίδια κατάληξη. Γονείς έχασαν τα παιδιά τους, ηλικιωμένοι χάθηκαν μέσα στα ίδια τους τα σπίτια τους. Άλλοι, στην προσπάθεια τους να γλιτώσουν, εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητα τους και κάηκαν ζωντανοί. Έτρεχαν σαν μανιασμένοι προς τη θάλασσα που έμοιαζε η μόνη σωτηρία τους από την πύρινη λαίλαπα.

Ο τραγικός απολογισμός των νεκρών, μαζί με όσους διασώθηκαν αλλά υπέκυψαν στη συνέχεια στα εγκαύματα τους έφτασε τους 102 νεκρούς. Ανάμεσά τους, παιδιά. Σε ένα οικόπεδο, επί της  οδού Δημοκρατίας, βρέθηκαν 26 απανθρακωμένοι άνθρωποι μαζί.

Την πυρκαγιά στο Μάτι φέρεται να προκάλεσε ένας 65χρονος που έβαλε φωτιά για να κάψει κλαδιά. Εναντίον του, η Εισαγγελία Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη, τον Μάρτιο του 2019, για εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματική βλάβη κατά συρροή.

Δύο χρόνια μετά, οι αποκαλύψεις της εφημερίδας “Καθημερινή” για επιχείρηση συγκάλυψης ποινικών ευθυνών ανωτέρων προκαλούν αίσθημα οργής.

Δικαιοσύνη, είναι το μόνο που ζητούν εκείνοι που βίωσαν τη φρίκη στο πετσί τους, αλλά και όλοι όσοι συναισθάνθηκαν τον πόνο τους.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ