today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Σύνοδος Κορυφής: Τι προβλέπει η νέα συμβιβαστική πρόταση του Σ.Μισέλ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ του Βορρά και του Νότου παρέδωσε στους ηγέτες της Ε.Ε. μια νέα συμβιβαστική πρόταση για  το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ειδησιογραφικό πρακτορείο Bloomberg το επίσημο κείμενο που κατέθεσε στη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Μισέλ αναφέρει πως από τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, τα  390 δισ. θα δοθούν ως επιχορηγήσεις και τα 360 δισ. με τη μορφή δανείων.

Πρόκειται για μια αλλαγή από τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, που είχε αρχικά προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η νέα συμβιβαστική πρόταση προβλέπει, επίσης. ότι τα εθνικά σχέδια διάθεσης των χρημάτων θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της ενισχυμένης πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Η εκταμίευση θα συνδέεται επίσης με κυβερνήσεις που τηρούν το κράτος δικαίου, γεγονός που θα καθιερωθεί επίσης με ενισχυμένη πλειοψηφία των 27.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι το συνολικό ποσό του Πολυετούς Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-27 είναι 1.074,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με το νέο αυτό σχέδιο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιδιώκει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των “φειδωλών” του Βορρά και την πλειοψηφία των χωρών που υποστηρίζουν την παροχή ουσιαστικής βοήθειας στη Βόρεια Ευρώπη όπου πολλά κράτη πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις τους κορωνοϊού. Αν επιτευχθεί συμφωνία θα πρόκειται για μια συμφωνία ορόσημο η οποία θα σηματοδοτεί  μια άνευ προηγουμένου εμβάθυνση της χρηματοοικονομικής ολοκλήρωσης της Ε.Ε..

Οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ δύσκολες, τόνισε νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δηλώνοντας ωστόσο πεπεισμένος ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας.

«Θα στείλω τη νέα πρόταση σε όλους τους αρχηγούς. Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά κι αυτή η πρόταση είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς όλων των ηγετών και των ομάδων τους. Ξέρω ότι τα τελευταία βήματα είναι πάντα τα πιο δύσκολα αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία είναι πιθανή», σημείωσε εισερχόμενος στο Συμβούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ