today-is-a-good-day
20 C
Athens

Χωρίς ενοχές για την ιδιωτική εκπαίδευση. Γράφει ο Γ.Ρουσόπουλος

Η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να κάνει πράξη όλες τις μεταρρυθμίσεις που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος και ιδιαίτερα το εκπαιδευτικό σύστημα. Κρίσιμο ρόλο σε αυτό θα παίξει το πολιτικό κεφάλαιο που έχει κερδηθεί με την συμπλήρωση του ενός έτους Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και Κυριάκου Μητσοτάκη. Μείζονος σημασίας ζήτημα, λοιπόν, καθίσταται να χρησιμοποιηθεί για μεταρρυθμίσεις και για την επίλυση χρόνιων αγκυλώσεων.

Μετά την θεσμοθέτηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Αναβάθμιση του Σχολείου, σειρά έχει το νομοσχέδιο για την Ιδιωτική Εκπαίδευση. Κρίσιμο ρόλο, φυσικά, έχει η συγκυρία. Η κοινωνία έδειξε έτοιμη και ώριμη για την κατάργηση του ασύλου, στήριξε την Αναβάθμιση του δημόσιου Σχολείου ώστε τα τελευταία να εκσυγχρονιστούν και να προσαρμοστούν στις ανάγκες της εποχής. Είναι αλήθεια πως όλα τα προηγούμενα χρόνια η ιδιωτική εκπαίδευση αντιμετωπίζονταν ενοχικά και οι όποιες αλλαγές γινόντουσαν με φοβικό τρόπο. Φυσικά, το μεγαλύτερο αγκάθι και τις μεγαλύτερες αγκυλώσεις δημιουργούσε το επί χρόνια υποτιθέμενο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, μιας Αριστεράς που έκανε σημαία το δίπολο δημόσια-ιδιωτική εκπαίδευση. Εμείς από την άλλη δεν προσεγγίσαμε ποτέ κατά τέτοιο τρόπο το ζήτημα. Εμείς πιστεύουμε στην ελεύθερη επιλογή και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρχουν ίδια μέτρα και ίδια σταθμά για την δημόσια και για την ιδιωτική εκπαίδευση.

Το ισχύον πλαίσιο για την ιδιωτική εκπαίδευση είναι ασφυκτικό και συγκεντρωτικό. Υπάρχει αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, έλλειψη ευελιξίας στα εβδομαδιαία ωρολόγια προγράμματα όπως επίσης και περιορισμοί στη χρήση εγκαταστάσεων. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν ουκ ολίγους περιορισμούς στις δυνατότητες απασχόλησης τους.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της ουσιαστικής αυτονομίας της σχολικής μονάδας και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Νομίζω, όμως, πως δύο στόχοι είναι που ξεχωρίζουν: η μείωση του κρατικού παρεμβατισμού με παράλληλη ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και φυσικά η ενίσχυση του δικαιώματος της γονεϊκής επιλογής σχολείου. Με την εκπλήρωση αυτών των στόχων θα επιτύχουμε όχι μόνον οικονομικά και κοινωνικά οφέλη αλλά θα μείνουμε πιστοί στις αξίες μας και θα νικήσουμε για άλλη μια φορά την μάχη των ιδεών.

Έχει έρθει η ώρα να πάμε από τον συγκεντρωτισμό, τον κρατικό παρεμβατισμό, την ακαμψία, τον περιορισμό των πρωτοβουλιών, την καχυποψία στην αποκέντρωση, στην αυτονομία, στην ευελιξία, στην ενίσχυση των καινοτομιών και στην συνεργασία. Έχει έρθει η ώρα να πράξουμε χωρίς ενοχές για την ιδιωτική εκπαίδευση.

 

Ο Γιάννης Ρουσόπουλος είναι μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου ΟΝΝΕΔ – Υπεύθυνος ΜΑΚΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ