today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας επιμένει η Ελλάδα

Επιμένει η Ελλάδα στην επιβολή κυρώσεων  εναντίον της Τουρκίας και παράλληλα εντείνει τις διπλωματικές κινήσεις της για σχηματισμό συμμαχιών στους κόλπους της Ευρώπης, διακρίνοντας ότι υπάρχουν «ευήκοα ώτα», μεταξύ των χωρών-μελών.

Του Κώστα Πασίση

Στη Συνοδό Κορυφής της ερχόμενης Παρασκευής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει την αυξανόμενη επιθετικότητα της Αγκύρας και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ως ένα «πακέτο» για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να δώσει μια συνολική ηχηρή απάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν.

«Τοπικό ταραχοποιό» χαρακτήρισε την Τουρκία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, δίνοντας το στίγμα της χώρας για το πως θα κινηθεί στη Σύνοδο Κορυφής.

Μετα το τέλος της συνεδρίασης των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μητσοτάκης και Δένδιας συνομίλησαν για αρκετή ώρα, αναλύοντας τα δεδομένα που υπάρχουν αλλά και το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη για την Τουρκία.

Κοινή εκτίμηση των δυο ανδρών είναι ότι ναι μεν υπάρχουν επιφυλάξεις αναφορικά με τις κυρώσεις, άλλα η μάχη για την Ελλάδα δεν είναι χαμένη.

 

Επιπλέον η Ελλάδα είναι αποφασισμένη και έχει διαμηνύσει με επίσημο τρόπο, ότι αν παραστεί ανάγκη θα ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 42 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση που προβλέπει την αλληλοβοήθεια των κρατων-μελων για θέματα ασφάλειας

Έτσι, χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε εκ νέου το ζήτημα των κυρώσεων, τονίζοντας: ότι Η Ευρώπη οφείλει να καταρτίσει κατάλογο ενεργών και κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, υπογράμμισε   ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στρέφονται κατά της Ευρώπης, τοποθετώντας το όλο θέμα σε άλλη διάσταση την οποία θα αναδείξει περισσότερο στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι χώρες, όπως η Εσθονία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία, η Σλοβακία και η Αυστρία, είδαν ευνοϊκά τις ελληνικές θέσεις. Μάλιστα η Αυστρία είναι υπερ της άποψης να σταματήσουν οι συνομιλίες Ευρώπης και Τουρκίας για ένταξη της τελευταίας στην Ευρώπη.

Επίσης πολύ θετικά προσμετράτε και η αναφορά του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος μιλώντας σε εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας κάλεσε την Ευρώπη να επέμβει αποφασιστικά στα γεωπολιτικά θέματα της Μεσογείου.

Όσον αφορά το κατάλογο των κυρώσεων που ζητά η Ελλάδα να επιβληθούν στην Τουρκία, αυτές είναι διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές, όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Οι πιο δύσκολες απ όλες βέβαια είναι οι οικονομικές καθώς αυτές μπορεί να «γονατίσουν» την παραπαίουσα τουρκική οικονομία. Και όπως επισημαίνει έμπειρη διπλωματική πηγή αυτές είναι που θα «πονέσουν» περισσότερο τον Σουλτάνο ο οποίος τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες έχει αποθρασυνθεί.

Στις οικονομικές κυρώσεις περιλαμβάνονται η διακοπή της προ ενταξιακής χρηματοδότησης, που λαμβάνει η Άγκυρα. Το μέτρο αυτό όμως προϋποθέτει την απόφαση για  τερματισμό των ενταξιακών διαδικασιών της.

Επίσης στο κατάλογο κυρώσεων ζητείται να σταματήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα να χρηματοδοτεί έργα υποδομής στην Τουρκία, από τα κοινοτικά κονδύλια.

Τέλος ευχής έργον για την Ελλάδα είναι να σταματήσει και ο στρατιωτικός εξοπλισμός της Τουρκίας από την Ευρώπη.

 

Περίεργη τουρκική διαρροή για τριμερής συνάντηση

 

Ωστόσο αίσθηση τις τελευταίες ώρες έχει προκαλέσει πληροφορία σύμφωνα με την οποία λίγο πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων  Γερμανίας – Ελλάδος – Τουρκίας στο Βερολίνο.

Τη συνάντηση ζήτησε η Γερμανία η οποία βρίσκεται αυτό το εξάμηνο στο «τιμόνι» της Ε.Ε.

Την σχετική είδηση πάντως …αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος ανέφερε:

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος. Άλλωστε με την Ελλάδα, έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε και πάλι τον διάλογο. Γνωρίζετε ότι ο σύμβουλος του Προέδρου και εκπρόσωπός του Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνάδελφοί μας του υπουργείου Εξωτερικών ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση Ελλάδος, Γερμανίας και Τουρκίας. Ο Ιμπραχίμ Καλίν και οι συνάδελφοί μας, μας πήραν και μας ενημέρωσαν. Τελικά, αν υπάρχει θέληση, μπορεί να γίνει διάλογος», κατέληξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών πάντως Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο Star έκανε λόγο για συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων. Μέχρι εκεί, τόνισε υποβαθμίζοντας το όλο θέμα.

Να σημειώσουμε ότι η Γερμανία, είναι μια από τις χώρες που επιδιώκει την έναρξη απευθείας διαλόγου Ελλάδος-Τουρκίας, με στόχο σε αυτή τη φάση  την αποφόρτιση της έντασης μεταξύ των δυο χωρών, αλλά με άγνωστη ακόμη ατζέντα.

Ενώ απορίες προκαλούν και οι λόγοι που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προέβη σε αυτή τη διαρροή…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ