today-is-a-good-day
24.2 C
Athens

Χ.Γώγος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μέτρα σε νυχτερινά μαγαζιά, beach bar και εκκλησίες

Την ανησυχία των ειδικών έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς σε φάση έξαρσης του ιού βρίσκεται η χώρα, όπως δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του κορωνοϊού. Αν και όπως τόνισε, ο δείκτης διασποράς, ο λεγόμενος Ro είναι ακόμα χαμηλός, στο 0,30-0,40, τα κρούσματα είναι αυξανόμενα και αποτελούν «καμπανάκι» για τη μετέπειτα πορεία.

«Βρισκόμαστε σε μια φάση που υπάρχει έξαρση. Έχουμε κάθε μέρα δεκάδες κρούσματα, τα οποία δεν είχαμε πριν λίγο καιρό. Μακάρι αυτό να είναι μια παροδική καμπύλη που θα ξαναπέσει. Εξάλλου, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Αυτή τη στιγμή τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν σχέση με αυτή την έξαρση. Είναι μια κατάσταση δυναμική που παίρνουμε συνεχώς αποφάσεις που μπορεί αύριο να τις αλλάξουμε, γιατί τα δεδομένα αλλάζουν», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας πρόσθεσε, ακόμα, ότι μπορεί να επανέλθει το όριο των 6 ατόμων ανά τραπέζι, αλλά και η χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους σημειώνοντας ότι είναι μια από τις αντιφάσεις που δημιουργούνται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Σχετικά με τα εισαγόμενα κρούσματα, ο κ. Γώγος δεν απέκλεισει το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα και για άλλες βαλκανικές χώρες, όπως η Βουλγαρία ή η Ρουμανία, ενώ υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή αυξήσαμε τα τεστ και κυρίως ζητάμε το pre-testing, δηλαδή να έχει κανείς τεστ πριν μπει στη χώρα μας, για όλους όσοι έρχονται από αυτές τις περιοχές.

Σχετικά με τα εγχώρια κρούσματα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους συνωστισμούς που παρατηρούνται στα πανηγύρια προειδοποιώντας ότι αν αντίστοιχες εικόνες συνεχίσουν να παρατηρούνται και σε νυχτερινά μαγαζιά ή σε beach bar θα ληφθούν και για αυτά περιοριστικά μέτρα.

Όσο αφορά τις εκκλησίες, μετά τις εικόνες που καταγράφηκαν τα τελευταία 24ωρα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας επισήμανε ότι «δε συζητήσαμε για τις εκκλησίες, αλλά οι συναντήσεις μας στην Επιτροπή, είναι πλέον καθημερινές, οπότε είναι και αυτό πάνω στο τραπέζι».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που υπάρχουν δεκάδες κρούσματα σε ένα νησί, ο κ. Γώγος δήλωσε ότι «αν είναι σε μια περιοχή, θα γίνει περιοχικό lockdown.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ