Αλ.Βατόπουλος: Μπορεί να απαγορευτεί η είσοδος τουριστών και από άλλες χώρες

Eurokinissi

Ανησυχία στους ειδικούς έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες. Το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η είσοδος στην Ελλάδα τουριστών και από άλλες χώρες άφησε ανοιχτό ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ενώ ανάφερε πως επικίνδυνα θεωρούνται και για τα πανηγύρια υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να απαγορευτούν.

Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως «τα πανηγύρια είναι επικίνδυνα. Οι τοπικοί φορείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση και να μην κάνουν πανηγύρια φέτος».

Σε ό,τι αφορά στα εισαγόμενα κρούσματα, ο Βατόπουλος είπε ότι «δεν περιμέναμε ότι θα υπάρξει αυτή η κατάσταση στον Βορρά, στα Βαλκάνια», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου στην Ελλάδα τουριστών κι από άλλες χώρες, αν αυξηθούν τα κρούσματα, όπως συνέβη και με τη Σερβία.

Ο κ. Βατόπουλος τόνισε, επίσης, την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα «για να για να απομακρύνουμε το δεύτερο κύμα σημειώνοντας ότι «το πότε θα έρθει το δεύτερο κύμα δεν είναι φυσικό γεγονός, εξαρτάται από τη δική μας συμπεριφορά», ενώ δεν απέκλεισε το γεγονός το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας να έρθει και μέσα στον Αύγουστο και να υπάρξουν τοπικά lockdown.

Ο κ. Βατόπουλος δήλωσε πως ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα ορφανά κρούσματα που καταγράφονται, καθώς δείχνουν ότι υπάρχει διασπορά που δεν μπορεί να ελεγχθεί.

Τέλος, υπογράμμισε ότι ο εντοπισμός των κρουσμάτων από το εξωτερικό δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης που εφαρμόζει η χώρα μας λειτουργεί.