today-is-a-good-day
19.8 C
Athens

Ο Ερντογάν θα μετρήσει αντιδράσεις πριν επεκταθεί στην Ελληνική ΑΟΖ – Γράφει ο Δ.Γούσης

Αν κάποιος θελήσει να αποκωδικοποιήσει την συμπεριφορά της Τουρκίας, όχι μόνο στην Αν. Μεσόγειο αλλά και γενικότερα θα πρέπει να λάβει υπ’ όψη συγκεκριμένες βασικές παραδοχές.

Του Δ.Γούση, Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΝ*

Η Εξωτερική Πολιτική της Τουρκίας ήταν, είναι και θα είναι συγκεκριμένη και παραμένει αμετάβλητη ανεξαρτήτως Ηγεσίας. Η έκφρασή της μόνο ποικίλει αναλόγως με την προσωπικότητα του εκάστοτε Ηγέτη. Μιλώ για πρόσωπο και όχι κόμμα, γιατί η εξουσία στην Τουρκία είναι κατά το μάλλον η ήττον προσωποκεντρική. Αυτό έγινε ιδιαίτερα έντονο μετά τις αλλαγές στο Πολίτευμα από τον νυν Πρόεδρο.

Οι οικονομικές συγκυρίες και οι δυσκολίες που λίγο- πολύ ισχύουν για όλους ,ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό με την πανδημία και τα καταστροφικά της αποτελέσματα. Πλέον αυτών και η κακή πορεία της Τουρκικής λίρας, λόγω κακής διαχείρισης, κατά την Αντιπολίτευση και βεβαίως η αιμορραγία από τα ανοικτά στρατιωτικά μέτωπα που επιδεινώνουν την κατάσταση.

Εδώ βεβαίως υπάρχει και ο παράγων Κατάρ αλλά νομίζω ότι δεν είναι αρκετό.

Ο πληθυσμός, ένα απέραντο μωσαϊκό πολιτισμών, φυλών και εθνοτήτων, με τεράστιες πολιτισμικές, κοινωνικές ,οικονομικές και μορφωτικές διαφορές. Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες ομογενοποίησης και δημιουργίας εθνικής ταυτότητας χρησιμοποιώντας διάφορα οχήματα, στην παρούσα περίπτωση το Ισλάμ.

Ο τουρκικός μεγαλοϊδεατισμός και η προσπάθεια χαρακτηρισμού της Τουρκίας ως μεγάλης περιφερειακής δύναμης ,προστάτιδας του Μουσουλμανικού Κόσμου, πράγμα που έχει θέσει απέναντι όλον σχεδόν τον Αραβικό Κόσμο πλην Κατάρ και παγιοποίησης της επιρροής σε Μ. Ανατολή . Β. Αφρική και Δυτικά Βαλκάνια.

Η κατάσταση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Βεβαίως είναι σε αριθμούς ένας από τους μεγαλύτερους Στρατούς του ΝΑΤΟ (Ν0 2),αλλά έχουν πληγεί καίρια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός στελεχών είναι στις φυλακές, αλλά και το ηθικό τους το οποίο είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Οι τακτικές τους στα πολεμικά μέτωπα και η χρησιμοποίηση των κάθε είδους μισθοφόρων, Πακιστανών χειριστών και άλλες αυτού του είδους κινήσεις, θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε δεύτερες σκέψεις, χωρίς σε καμμία περίπτωση να υποτιμούμε τον απέναντι.

Τέλος η ανατολίτικη νοοτροπία του παζαριού «ζητάω δέκα για να πάρω ένα έστω και εάν δεν το δικαιούμαι». Επίσης κάνω οτιδήποτε εκ του ασφαλούς και μέχρι εκεί που μου επιτρέπουν οι συνθήκες ή η ανοχή του αντιπάλου.

Όλα λοιπόν τα παραπάνω συνδυαζόμενα με την γνωστή σε όλους προσωπικότητα του σημερινού Προέδρου, ενδεδυμένου με τον μανδύα του Ισλαμισμού, δημιουργούν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο και εκρηκτικό μίγμα, το οποίο δυστυχώς ούτε η Ευρωπαϊκή ¨Ενωση ούτε το ΝΑΤΟ δείχνουν να το έχουν αντιληφθεί, ο κάθε ένας Οργανισμός για τους δικούς του λόγους.

Η Τουρκία την παρούσα περίοδο έχει πάρα πολλά ανοίγματα ισως ασυνήθιστα πολλά για τις δυνατότητές της που ξεπερνούν και το πολυδιαφημισμένο δόγμα των 2.5 πολέμων.
Το Κουρδικό είναι ένα αγκάθι το οποίο, παρά τις όποιες διακυμάνσεις του, είναι και θα είναι μένα τεράστιο πρόβλημα.

Η επέμβαση στη Συρία ,παρά τα όποια παιχνίδια με τους Ρώσους και τους Αμερικανούς, δεν του βγήκε όπως θα ήθελε και τελικά άρχισε να διαφημίζει τα όποια λιγότερα για εσωτερική κατανάλωση.

Οι προσωπική σχέση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ,η ανοχή των προκλήσεων του από το ΝΑΤΟ και μέχρι πρότινος και από την ΕΕ τον αποθρασύνουν περισσότερο.

Η επέμβαση στη Λιβύη και η επιεικώς χλιαρή αντιμετώπισή του από Ρωσία ,ΕΕ και ΗΠΑ του επέτρεψαν να προχωρήσει στην υπογραφή του παράνομου Τουρκολιβυκού Συμφώνου που αντιβαίνει σε κάθε Κανόνα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και μοιραία μας φέρνει πλέον ευθέως αντιμέτωπους.

Οι ανακοινώσεις περί σεισμογραφικών ερευνών και γεωτρήσεων σε περιοχές που αφορούν στην Ελληνική ΑΟΖ, υποκρύπτουν μία διάθεση διερεύνησης των Ελληνικών προθέσεων και αντιδράσεων.Αυτό είναι και το σημείο κλειδί στην όλη υπόθεση.

Εκτιμώ ότι θα ξεκινήσει ,όταν οι συνθήκες της το επιτρέψουν, έρευνες σε περιοχές του Τουρκολιβυκού συμφώνου, εκτός Ελληνικής ΑΟΖ και στην συνέχεια ,μετρώντας τις Ελληνικές αντιδράσεις, θα προσπαθήσει να επεκταθεί στην Ελληνική ΑΟΖ.

Εδώ απαιτείται ακαριαία, αποφασιστική και χωρίς περιθώρια αμφισβητήσεων αντίδραση της χώρας για βίαιη διακοπή των ερευνών. Είναι βέβαιο ότι μία τέτοια κίνηση θα τους σταματήσει κάθε διάθεση για περαιτέρω ενέργειες ,τουλάχιστον προς το παρόν.
Όλα αυτά βεβαίως σε συνδυασμό με τις κατάλληλες πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες που θα πρέπει να έχουν προετοιμάσει εκ των προτέρων το έδαφος.

Είναι δεδομένο ότι θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν επεισόδιο και σε άλλη περιοχή, πιθανότατα Αιγαίο, γιατί είναι πλέον ή βέβαιο ότι θα προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν μία αποτυχία τους(βλέπε Εβρος).

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι Δυνάμεις μας να έχουν την απαιτούμενη ανάπτυξη και ετοιμότητα για μία τέτοια περίπτωση.

Με άλλα λόγια ένα θερμό επεισόδιο αυξημένης έντασης δεν θα πρέπει να αποκλείεται.
Δεν θα ήθελα να επεκταθώ σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες διότι αυτό είναι έργο της Ηγεσίας των Ε.Δ και γενικά αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται από οποιονδήποτε άλλον.

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι στην προσπάθεια αυτή θα είμαστε εντελώς μόνοι και δεν θα πρέπει να αναμένουμε τίποτε από κανέναν, πλην κάποιων χλιαρών και πολύ προσεκτικών δηλώσεων της Ε.Ε, του ΝΑΤΟ ,των ΗΠΑ και άλλων.

Ο Ναύαρχος Δ. Γούσης Π.Ν είναι Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ