today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Τ.Θεοδωρικάκος: Η αυτοδιοίκηση πυλώνας ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής στην μετά κορωνοϊό εποχή

Τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά την περίοδο της δοκιμασίας για την χώρα, από την υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, εξήρε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στο συνέδριο που οργάνωσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) με θέμα, «Υγεία, Ασφάλεια, Τουρισμός και Οικονομία, covid-19, η επόμενη μέρα».

«Δώσατε τον καλύτερο εαυτό σας και πετύχατε να κάνετε στην πράξη την αυτοδιοίκηση έναν πυλώνα κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης και εξυπηρέτησης των πολιτών. Έναν πυλώνα ασφάλειας, που λειτούργησε συμπληρωματικά και πειθαρχημένα στο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της κρίσης» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε, στον υποδειγματικό -όπως είπε- τρόπο που χειρίστηκε ο πρωθυπουργός, την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, ενώ μίλησε και για την παραδειγματική στάση του ελληνικού λαού, ο οποίος «λειτούργησε πειθαρχημένα, συλλογικά και με ενότητα και ανταποκρίθηκε σε αυτές τις αποφάσεις και τα έφερε εις πέρας σε μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρωθυπουργός έχει δώσει μια τεράστια μάχη για να διασφαλίσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα συμβάλουν σε ένα νέο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της κοινωνίας, που ένα τμήμα του θα είναι η συνέχιση βασικών προτεραιοτήτων της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός που σίγουρα θα πληγεί, αλλά σίγουρα θα αποτελεί κι ένα κεντρικό μοχλό για την επαναφορά σε συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης τουλάχιστον στη νέα χρονιά.

Επιπλέον, ο κ. Θεοδωρικάκος παρέθεσε μία σειρά από πρωτοβουλίες που δρομολογεί το ΥΠΕΣ για το επόμενο χρονικό διάστημα. Σε αυτές, συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις που αφορούν στην ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά και σε προγράμματα για την ψηφιακή αυτοδιοίκηση, η οποία θα συμβάλλει και στην πολιτική προστασία.

Τέλος, αναφέρθηκε στην επικείμενη μεταρρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών, όπως αυτή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, με την ενίσχυση των δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτής, οι περιφέρειες και οι δήμοι αναμένεται να πάρουν ένα σημαντικό όγκο αρμοδιοτήτων από τις σημερινές αποκεντρωμένες διοικήσεις. Ξεκαθάρισε πως το εύρος και η έκταση αυτής της μεταρρύθμισης «αποτελεί, φυσικά, κεντρική κυβερνητική στρατηγική προτεραιότητα και θα συζητηθεί με τον πρωθυπουργό και φυσικά με τους υπουργούς που σχετίζονται με βασικούς τομείς». Σε αυτό το εγχείρημα, «η αυτοδιοίκηση θα είναι δίπλα και θα συμμετέχει στην προσπάθεια συγκρότησης ενός ισχυρού εθνικού συστήματος υγείας», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ