today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Η ολοκαίνουργια Skoda Octavia συναρπάζει για την άνεση, την ασφάλεια και το design

Η ολοκαίνουργια Skoda Octavia έφτασε στην Ελλάδα. Tο εμβληματικό μοντέλο στην 4η γενιά του είναι σφαιρικά καλύτερο σε όλους τους τομείς. Είναι ευρύχωρη, πιο ασφαλής, πιο συνδεδεμένη και με δυναμικό, μοντέρνο design που εντυπωσιάζει.

Το νέο εσωτερικό concept συνδυάζει κορυφαίους χώρους και εξαιρετική λειτουργικότητα με υλικά υψηλής ποιότητας και έξυπνες, καινοτόμες λύσεις. Τα προηγμένα συστήματα συνδεσιμότητας και υποβοήθησης του οδηγού ανεβάζουν την άνεση και την ασφάλεια σε ανώτερο επίπεδο.

Το μοντέλο παραδοσιακά διαθέτει μεγάλες διαστάσεις και χώρους. Με μήκος 4.689 χλστ., η Grand Coupe είναι 19 χλστ. μεγαλύτερη, ενώ η Sportswagon 22 χλστ. μεγαλύτερη από το μοντέλο τρίτης γενιάς. Το πλάτος και στις δύο εκδόσεις έχει αυξηθεί κατά 15 χλστ. Η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ της Sportswagon, έχει αυξηθεί κατά 30 λίτρα, φτάνοντας στα 640, κορυφαία τιμή στην κατηγορία. Η Grand Coupe έχει χωρητικότητα 600 λίτρα δηλαδή 10 περισσότερα από την προηγούμενη γενιά.

Το μοντέλο κάνει εκτεταμένη χρήση LED για το σύστημα φωτισμού, μπρος-πίσω, ήδη από το βασικό εξοπλισμό. Οι δυναμικοί προβολείς είναι τεχνολογίας LED για όλες τις σκάλες (ημέρας, μεσαία και μεγάλη), ενώ διατίθενται προαιρετικά προβολείς LEDMatrix που υποστηρίζουν πλήθος σεναρίων φωτισμού και στους οποίους η μεγάλη σκάλα φώτων ενεργοποιείται και ρυθμίζεται αυτόματα, αναλόγως των συνθηκών και της κυκλοφορίας, χωρίς να ενοχλούνται οι υπόλοιποι χρήστες του δρόμου.

Στο εσωτερικό προσφέρει νέας σχεδίασης πολυλειτουργικό τιμόνι με δύο ακτίνες. Διαθέτει νέα πλήκτρα ελέγχου και κυλιόμενους διακόπτες που επιτρέπουν το χειρισμό συνολικά 14 διαφορετικών λειτουργιών. Η κεντρική κονσόλα είναι διακοσμημένη με λεπτομέρειες χρωμίου. Νέα και μαλακά στην αφή υλικά προσδίδουν στο εσωτερικό premium αύρα.

Ένα ολόκληρο φάσμα νέων συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης οδηγού, όπως τα CollisionAvoidanceAssist, TurnAssist, ExitWarning και το LocalTrafficWarning, κάνουν επίσης το ντεμπούτο τους στη Skoda.

Η Octavia είναι πάντα συνδεδεμένη χάρη στην ενσωματωμένη κάρτα SIM (eSim), που επιτρέπει ανά πάσα στιγμή την πρόσβαση στις πιο πρόσφατες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Skoda Connect. Αυτές περιλαμβάνουν το σύστημα eCall, το οποίο είναι υποχρεωτικό στην ΕΕ, υπηρεσίες απομακρυσμένης πρόσβασης οχήματος και εφαρμογές ψυχαγωγίας που υποστηρίζονται από ηλεκτρονικά δεδομένα. Το αυτοκίνητο διαθέτει έως και πέντε θύρες USB-C: δύο στην μπροστινή κεντρική κονσόλα (στάνταρ) για τη φόρτιση ή τη σύνδεση συσκευών πολυμέσων και USBsticks και άλλα τρία, εκ των οποίων το ένα μπορεί να τοποθετηθεί προαιρετικά στην κονσόλα πάνω από τον καθρέφτη στο άνω μέσο του παρμπρίζ, μόνο για φόρτιση. Επιπλέον, τα smartphone μπορούν να φορτιστούν επαγωγικά χρησιμοποιώντας το προαιρετικό Phone Box.

Για πρώτη φορά, η γκάμα του μοντέλου περιλαμβάνει δύο εκδόσεις plug-in hybrid, την Octavia iV, καθώς και την Octavia RS iV (και τα δύο μοντέλα θα είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά από τον Νοέμβριο). Τα δύο plug-in υβριδικά μοντέλα χρησιμοποιούν ένα σημαντικά τροποποιημένο κιβώτιο DSG με τρεις συμπλέκτες σε λουτρό ελαίου, με τον τρίτο συμπλέκτη να απεμπλέκει τον ηλεκτροκινητήρα από τον βενζινοκινητήρα και να επιτρέπει την αμιγώς ηλεκτρική κίνηση.

Στην Octavia iV, ένας βενζινοκινητήρας 1.4 TSI και ένας ηλεκτροκινητήρας (μόνιμου μαγνήτη με τυπικό βαθμό απόδοσης 94%) παρέχουν συνδυασμένη ισχύ 204 ίππων (150 kW) ενώ στην RS iV 245 ίππους (180 kW). Η μπαταρία υψηλής τάσης ιόντων λιθίου έχει ονομαστικό ενεργειακό περιεχόμενο 13 kWh (τυπικό κόστος πλήρους φόρτισης κάτω από 2Euro) και επιτρέπει μια ηλεκτρική αυτονομία μέχρι 60 χλμ. στον κύκλο WLTP.

Οι βενζινοκινητήρες 1.0 TSI (διαθέσιμος από τις αρχές Σεπτεμβρίου) και 1.5 TSI έχουν βελτιστοποιηθεί περαιτέρω, ενώ ο 2.0 TDI προέρχεται από την πιο πρόσφατη γενιά EVO και εκπέμπει μέχρι και 80% λιγότερα οξείδια αζώτου μέσω της τεχνολογίας διπλού ψεκασμού AdBlue στους δύο καταλυτικούς μετατροπείς. Η ισχύς των κινητήρων κυμαίνεται από 110 έως 245 ίππων.

Με τα 17,7 κιλά φυσικού αερίου (CNG) στις δεξαμενές της, η Octavia G-TEC έχει αυτονομία έως και 523 χιλιόμετρα με CNG (διαθέσιμη στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο – αρχικά με κιβώτιο ταχυτήτων DSG).

Η αεροδυναμική απόδοση στην 4ης γενιάς είναι κορυφαία με συντελεστή οπισθέλκουσας Cd 0,24 (για την έκδοση Grand Coupe), εξασφαλίζοντας χαμηλότερη κατανάλωση, ιδιαίτερα σε συνθήκες εθνικής οδού, χαμηλότερο εισερχόμενο θόρυβο στην καμπίνα των επιβατών και βελτίωση των δυναμικών χαρακτηριστικών.

Η τιμή πώλησης του μοντέλου ξεκινά από 19.900 ευρώ για την έκδοση Grand Coupe και 20.900 ευρώ για την έκδοση Sportswagon.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ