today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

Η επιβίωση του Αλ. Τσίπρα περνά μέσα από τη θυσία των στενών του συνεργατών

Ιφιγένεια εν …Κουμουνδούρου, είναι η νέα σύγχρονη τραγωδία που παίζεται αυτές τις ημέρες στο ΣΥΡΙΖΑ με πρωταγωνιστές, τον Δημ. Παπαγγελόπουλο και τον Νίκο Παππά και σκηνοθέτη-ικέτη τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος προσφέρει ως «θυσία» τους δυο στενούς του συνεργάτες του, στο βωμό της θυμωμένης «Κίνησης των 53», του Ευκλείδη Τσακαλώτου, για να …διασωθεί ο ίδιος.

Του Κώστα Πασίση

Η εσωστρέφεια επέστρεψε δριμύτερη στο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό αποτυπώθηκε στη θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ύστερα από ένα άγριο παρασκήνιο, στη διάρκεια του οποίου αμφισβητήθηκαν πολλές επιλογές της ηγεσίας, από τις εσωκομματικές φατρίες, που ζήτησαν την ανάληψη πρωτοβουλιών προτού να είναι αργά για όλους.

Λίγες ώρες νωρίτερα, πριν αρχίσει η επεισοδιακή συνεδρίαση ο πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την Προανακριτική Επιτροπή, χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει την Κουμουνδούρου επισήμως. Μια κίνηση ενδεικτική της αλλαγής του κλίματος μετα τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις. Ο άλλοτε κραταιός υπουργός είναι πλέον …μόνος του, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι όλα είναι μέλι-γάλα…
Ακολούθησε η αιχμηρή τοποθέτηση Τσίπρα, κατά του προσωπικού φίλου του για τις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και η δραματική απολογία του, θέτοντας εαυτόν σε υποχρεωτική «καραντίνα» και μάλιστα επ αόριστον…

Η εγκατάλειψη Παπαγγελόπουλου και η «καραντίνα», σε πρώτη φάση του Παππά, είναι κινήσεις υψηλού πολιτικού ρίσκου από πλευράς της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τα δυο στελέχη γνωρίζουν όλο το βρώμικο παιχνίδι που παίχθηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ήδη, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο συνήγορος του ετοιμάζονται για μπαράζ συνεντεύξεων, που – όπως διαρρέεται – θα είναι άκρως ενδιαφέρουσες από πλευράς πληροφοριών και παρασκηνίου.

Οι λόγοι πάντως που ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αποχωριστεί τους δυο έμπιστους συνεργάτες του είναι δυο:
Πρώτον. Επειδή γνωρίζει ότι έρχονται νέες συνταρακτικές αποκαλύψεις που ρίχνουν στο «λάκκο των λεόντων» χωρίς δεύτερη σκέψη τον κ. Παππά. Δεύτερον. Γιατί, από την ημέρα που κυκλοφόρησε το ηχητικό ντοκουμέντο Μιωνή, ο Αλεξης Τσίπρας δέχθηκε τρομακτικές πιέσεις από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, να απομακρύνει άμεσα τον κ. Παππά.

Επιχειρήματα που κρατάνε …24 ώρες

Αυτή την περίοδο δεν …βγαίνει απολύτως τίποτε στον Αλέξη Τσίπρα για να ρεφάρει πολιτικά και να εκτονώσει την εσωτερική πίεση.
Το επιτελείο του μετα πολλών κόπων και βασάνων έστησε ένα πρόχειρο αφήγημα που εν ολίγοις λέει ότι ο …πανούργος Μητσοτάκης, ως πολιτικός παλαιάς κοπής(!) με αθέμιτες τακτικές προσπάθησε να σπιλώσει τον Αλέξη Τσίπρα και να επαναλάβει το «βρόμικο 89».
Ένα επιχείρημα, όμως, που έμεινε όρθιο μόλις λίγα 24ωρα καθώς η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, για κλείσιμο της υπόθεσης Novartis με την επιβολή προστίμου 112 εκατομμυρίων δολαρίων, δίχως να προκύψουν αποδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων ήταν κόλαφος για το ΣΥΡΙΖΑ.

Στο άκουσμα της συγκεκριμένης είδησης τα πάντα γκρεμίστηκαν στην Κουμουνδούρου καθώς από αυτή την υπόθεση το μόνο που έμεινε ήταν η σκευωρία και το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν έκανε απολύτως τίποτε για τη ζημιά που υπέστη το ελληνικό δημόσιο από τον πολυεθνικό γίγαντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως βρίσκεται πλέον σε στρατηγικό αδιέξοδο και διαπράττει αλλεπάλληλα λάθη. Έτσι, από χθες η Κουμουνδούρου διαρρέει τη νέα τακτική της, που επικεντρώνεται στο «σκληρό ροκ» σε όλα. Ακόμη και στα εθνικά θέματα λένε τέλος στη συναίνεση…
Και αυτό προκύπτει από τη δήλωση Κατρούγκαλου μετα τη συνάντηση του με τον Νίκο Δένδια. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την κυβέρνηση για άσκηση εξωτερικής πολιτικής «χωρίς πυξίδα», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να βάλει πλάτη ούτε στα ελληνοτουρκικά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ