today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Κορωνοϊός: Η Ισπανία ενδέχεται να επιβάλει καραντίνα σε επισκέπτες από τη Βρετανία

Η Ισπανία σκέπτεται να επιβάλει καραντίνα στους επισκέπτες από τη Βρετανία όταν θα ξανανοίξει τα σύνορά της την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, αποκρινόμενη σε μια παρόμοια πολιτική που άρχισε να εφαρμόζεται την περασμένη εβδομάδα για τους ταξιδιώτες στη Βρετανία.

Η Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια εξέφρασε την ελπίδα, μιλώντας στο BBC, ότι η Βρετανία θα άρει τον περιορισμό, καθιστώντας αχρείαστη μια ισπανική αντίστοιχη κίνηση.

«Θα είμαστε σε διάλογο με το Ηνωμένο Βασίλειο για να δούμε αν προχωρήσουμε ή όχι σε μια αντίστοιχη κίνηση καθώς [οι Βρετανοί] έχουν διαφορετικά μέτρα απ΄ό,τι η υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε σε προδημοσίευση αποσπάσματος από τις δηλώσεις της στην εκπομπή HARDtalk.

Η Βρετανία, με περισσότερους από 41.000 καταγεγραμμένους θανάτους που συνδέονται με τον κορονοϊό, και η Ισπανία, με περισσότερους από 27.000, είναι δύο από τις πιο πληγείσες χώρες από την πανδημία.

Αμφότερες, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι στη διαδικασία της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού που είχαν περιλάβει και το κλείσιμο συνόρων.

Ισπανοί αξιωματούχοι δεν έκαναν κάποια αναφορά σε περιορισμούς καραντίνας προχθές, Κυριακή, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την είσοδο επισκεπτών από την Ευρώπη δέκα ημέρες νωρίτερα απ΄ό,τι προβλεπόταν αρχικά, από τις 21 Ιουνίου αντί της 1ης Ιουλίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ισπανία έχει προκαλέσει κάποια σύγχυση στις γειτονικές χώρες αλλάζοντας κατ΄επανάληψη την ημερομηνία και τους όρους για την άρση της απαγόρευσης εισόδου ξένων επισκεπτών που επέβαλε τον Μάρτιο ανταποκρινόμενη στην επιδημία.

Ο τουρισμός συμβάλλει περίπου στο 12% της οικονομίας της Ισπανίας και περισσότεροι από ένας στους οκτώ εργαζομένους απασχολούνται στον τομέα αυτόν, καθιστώντας απαραίτητο για τη χώρα να προσπαθήσει και να διασώσει ένα μέρος της θερινής περιόδου διακοπών.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ δήλωσε την Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News πως η καραντίνα είναι ένα από τα μέτρα που θα επανεξεταστούν, λέγοντας πως η κυβέρνηση μπορεί να κάνει αλλαγές εγκαθιδρύοντας ταξιδιωτικούς διαδρόμους με συγκεκριμένες χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ