today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Το θερινό σινεμά του 1930 στον Βόλο και το Μamma mia της Σκιάθου

Στον Βόλο, που κάποτε λειτουργούσαν πάνω από 25 θερινοί κινηματογράφοι, σήμερα έχει απομείνει εν λειτουργία ένας και μοναδικός, η διάσημη «Εξωραϊστική», που πρωτολειτούργησε το 1930 και είναι δημιούργημα της Λέσχης Βόλου και της τότε αστικής κοινωνίας της πόλης.

Σήμερα η «Εξωραϊστική» αποτελεί το αγαπημένο στέκι των Βολιωτών για να απολαύσουν τα φιλμ που προβάλλονται.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες και το lockdown, το πολυαγαπημένο θερινό σινεμά του Βόλου είναι έτοιμο να υποδεχθεί το κοινό του, αλλά υπό ειδικές συνθήκες λόγω του κορονοϊού.

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε η Αφεντία Μαρανή που εκμεταλλεύεται την «Εξωραϊστική» τα τελευταία χρόνια και είπε πως «ανοίγουμε τελικά την Δευτέρα 8 Ιουνίου, του καιρού επιτρέποντος. Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τους σινεφίλ με αντισηπτικά και τηρουμένων των αποστάσεων. Η χωρητικότητα από 550 άτομα θα μειωθεί στα 250 με 260 και ενδιάμεσα θα υπάρχουν τα τραπεζάκια για τους θεατές. Θα έχουμε ανοιχτό και το κυλικείο με αναψυκτικά και ποπκορν. Κάνουμε τις τελευταίες επεμβάσεις και τα συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς ώστε να είμαστε έτοιμοι».

Να σημειωθεί ότι η «Εξωραϊστική» βρίσκεται στο κέντρο του Βόλου με θέα την παραλία, γεμάτη δένδρα και «πλημμυρισμένη» με πανύψηλα γιασεμιά, ενώ περιτριγυρίζεται από πολυκατοικίες και το περίφημο κτίριο-σημείο αναφοράς της «Εξωραϊστικής Λέσχης Βόλου».

Σκιάθος

Μία όμως εξαιρετική περίπτωση είναι ο θερινός κινηματογράφος «Αττικόν» ή «ΟpenAir» όπως είναι πιο γνωστός, και λειτουργεί από το 1964 στη Σκιάθο.

Καθημερινά προβάλλεται από το 2008 το αξεπέραστο μιούζικαλ «Μamma mia», που οι σκηνές του σχεδόν στο σύνολό τους γυρίστηκαν στη Σκιάθο, τη Σκόπελο και τη Νταμούχαρη του Πηλίου και κάθε βράδυ γίνεται ένας πραγματικός χαμός από Βρετανούς τουρίστες, που τραγουδούν και χορεύουν και μετατρέπουν την προβολή σε ένα πραγματικό live show στην καρδιά της Χώρας.

Η Αμάντα Γουαρσάιρ από την Αγγλία είναι η διαχειρίστρια του σινεμά τα τελευταία 12 χρόνια και όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «θα λειτουργήσουμε και φέτος, που θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά και εφ’ όσον έρθουν οι τουρίστες υπό τις συνθήκες που μας υποχρεώνουν για υγειονομικούς λόγους. Θα μπορούν να μπουν φέτος μέσα στο “Αττικόν-ΟpenAir” μέχρι 100-110 θεατές και φυσικά θα έχουμε και τα τραπεζάκια για να ακουμπά ο κόσμος τα ποτά του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ