today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Έκκληση τεσσάρων χωρών της Ε.Ε. για την ενίσχυση της αμυντικής Ευρώπης

Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες – η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία – απηύθυναν σήμερα επίσημη έκκληση για μια πιο φιλόδοξη αμυντική πολιτική και για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών κοινοτικών εργαλείων διαχείρισης κρίσεων, έγινε γνωστό από το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε επιστολή που στάλθηκε στα 23 άλλα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, οι υπογράφοντες στηρίζονται στην κρίση της Covid-19 για να ζητήσουν μια αμυντική Ένωση στο ύψος ενός ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος.

“Πρέπει να διατηρήσουμε, να ενισχύσουμε και να αναπτύξουμε την ικανότητά μας να δρούμε και να αντιδρούμε αυτόνομα, όπως μια Ένωση”, εκτιμούν σε αυτή την επιστολή των έξι σελίδων οι τέσσερις υπουργούς Άμυνας, σημειώνοντας ότι η πανδημία “είχε ήδη” αρχίσει να επιδεινώνει τις συγκρούσεις και (τις) υφιστάμενες κρίσεις “σε παγκόσμιο επίπεδο, αναγκάζοντας τις χώρες μέλη να προχωρήσουν προς μια κοινή ανάλυση των απειλών.

“Πρέπει να βελτιώσουμε σημαντικά την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε τις υβριδικές επιθέσεις, τις επιθέσεις παραπληροφόρησης ή τις κυβερνοεπιθέσεις”, τονίζουν οι συντάκτες της επιστολής, επικαλούμενοι επίσης “τη δυνατότητα επικοινωνίας σε ένα διαβαθμισμένο περιβάλλον”. Με άλλα λόγια, μια ασφαλή γραμμή μεταξύ των γενικών επιτελείων της Ένωσης, η οποία σήμερα δεν υπάρχει.

“Η συνεχιζόμενη κρίση της Covid-19 καταδεικνύει την ανάγκη για μια ισχυρότερη Ευρώπη, η οποία θα πρέπει να ελέγχει τις βασικές τεχνολογίες και τις παραγωγικές ικανότητες, κυρίως στρατιωτικές”, ανέφεραν οι τέσσερις υπουργοί, οι οποίοι επέμειναν στη σημασία ενός τέτοιου συντονισμού για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, όσον αφορά τις θέσεις εργασίας αλλά και την κυριαρχία.

Ένας άξονας αγαπητός στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπενθυμίζει τακτικά την ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας της γηραιάς ηπείρου, απέναντι κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Κίνα και τη Ρωσία.

Λογικά, οι υπογράφοντες δεν ξεχνούν να ζητήσουν έναν σημαντικό προϋπολογισμό για την άμυνα, θέμα για το οποίο δεν υπάρχει ομοφωνία στους κόλπους της Ένωσης και θα προκαλέσει συζητήσεις κατά τη στιγμή της κατανομής των πόρων του προϋπολογισμού για τη μετά κορωνοϊό εποχή.

“Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (ΕΤΑ) είναι απαραίτητο για τη χρηματοδότηση και την ενίσχυση της έρευνας και των ικανοτήτων ανάπτυξης που θα ενισχύσουν την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε τις πολλαπλές παγκόσμιες κρίσεις και απειλές”, προσθέτουν.

Το γραφείο της Φλοράνς Παρλί, της Γαλλίδας υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων, υπογράμμιζε σήμερα τον “ενισχυτικό ρόλο” της υγειονομικής κρίσης. “Είτε όλοι αποσύρονται στα εθνικά τους συμφέροντα, είτε αντιλαμβανόμαστε ότι αυτά τα θέματα είναι πιο σημαντικά από ποτέ”, είπε η ίδια πηγή. “Πρέπει να προχωρήσουμε πολύ πιο μακριά όσον αφορά την κυριαρχία. Δεν πρέπει να ενδώσουμε στον πειρασμό της περικοπής των αμυντικών δαπανών”, πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ