30.7 C
Athens

Τί πραγματικά συμβαίνει με την Τουρκία και γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε “σιωπηρό συναγερμό”;

Σε «σιωπηρό συναγερμό» βρίσκονται τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών μετα τις τελευταίες κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Έβρο, ενώ στο ελληνικό «μικροσκόπιο» έχουν τεθεί και οι εσωτερικές διεργασίες και εξελίξεις που συντελούνται στην Τουρκία, τόσο σε οικονομικό όσο και στρατιωτικό επίπεδο.

Του Κώστα Πασίση

Μετα από μια μικρή περίοδο «ησυχίας», οι Τούρκοι επανήλθαν …δριμύτεροι και το θράσος τους ξεπέρασε κάθε όριο. Η νέα, ξαφνική και περίεργη δραστηριότητα της Άγκυρας οδήγησε τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να δηλώσει στην ΕΡΤ ότι «αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν όροι καλής γειτονίας». Ενώ έκανε και ένα βήμα περισσότερο επισημαίνοντας ότι είναι πιθανό ένα …ατύχημα στο Αιγαίο και ότι η χώρα είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα.

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας είναι και το υπουργείο Εξωτερικών το οποίο προχώρησε σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά αναφορικά με την παρουσία τουρκικών δυνάμεων εντός ελληνικής περιοχής στον Έβρο.
Ειδικότερα, προ ημερών στον Νότιο Έβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, βρίσκονται μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας οι οποίοι όμως αρνούνται να αποχωρήσουν, ισχυριζόμενοι ότι είναι τουρκικό έδαφος!

Αυτό είναι ένα νέο «ύποπτο» συμβάν το οποίο όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές δεν είναι ρουτίνας, αλλά σοβαρότερο και σε αυτή τη βάση εξετάζεται.
Ωστόσο δεν είναι το μοναδικό γεγονός που έθεσε τη χώρα σε αυξημένη επιφυλακή.
Μέσα σε λίγες συνέβησαν 79 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και 7 παραβιάσεις του FIR Αθηνών! Από τις 79 παραβιάσεις, μάλιστα, οι 15 ήταν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, μεταξύ των οποίων και η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Πάτμος, η Παναγιά,οι Λειψοί, το Αγαθονήσι. Επισημαίνεται ότι τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο είναι καθημερινό φαινόμενο και εγκυμονεί κινδύνους θερμού επεισοδίου.

Οι τουρκικοί ψευτοτσαμπουκάδες όμως είχαν και συνέχεια τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Στις Οινούσες πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής άρχισε να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς μπροστά από σκάφος της Frontex και ελληνικό ψαράδικο, ζητώντας από τους ψαράδες να αποχωρήσουν.

Εκείνο, όμως που απασχολεί περισσότερο το Μαξίμου είναι αν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν βγάλει τελικά εντός Ιουλίου, όπως έχει πει, το γεωτρύπανο του στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου που καλύπτεται από το μνημόνιο της Άγκυρας με τη Λιβύη.
Αν η τουρκική απειλή λάβει «σάρκα και οστά» θα αλλάξουν τα δεδομένα και αυτό θα επιφέρει παρενέργειες…
Στο σημείο αυτό η Αθήνα στέλνει ένα «καθαρό» και αποφασιστικό μήνυμα στην Τουρκία ότι η χώρα μας διαθέτει όλα τα απαιτούμενα μέσα για να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα.

Aυτά τα θέματα απασχολούν την κυβέρνηση και την ελληνική διπλωματία και αναλύουν όλα τα πιθανά αλλά και …απίθανα σενάρια.

Στην ελληνοτουρκική εξίσωση μεταξύ των άλλων παραμέτρων εξετάζεται η εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση της Τουρκίας η οποία είναι ένα βήμα πριν ζητήσει τη συνδρομή του ΔΝΤ. Και αυτό διότι έχει αποδειχθεί ότι όταν η Άγκυρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση προσπαθεί να εξάγει τη κρίση της για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Επιπλέον ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αιφνιδιαστική «καρατόμηση» του αρχηγού του τουρκικού στόλου Yaycı ο οποίος εμφανίζεται να είναι ο αρχιτέκτονας της «Γαλάζιας Πατρίδας», του ναυτικού δόγματος επέκτασης των τουρκικών θαλάσσιων συνόρων.
Τέλος επισημαίνεται και η τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας με τον Πρόεδρο της διεθνώς αναγνωρισμένης Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Aguila Saleh Eissa.

Οι δυο άνδρες εστίασαν στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και στις πρόσφατες εξελίξεις, καθώς και στις προοπτικές δημιουργίας συνθηκών που θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε ειρηνική, πολιτική επίλυση της κρίσης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ