today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Κορωνοϊός: Μόνο το 1% των Δανών έχει αναπτύξει ανοσία στον ιό

Έρευνα έδειξε ότι μόνο το 1% των Δανών που ήρθαν σε επαφή με τον κορωνοϊό έχουν αποκτήσει ανοσία σε αυτόν, κάτι που σημαίνει ότι παραμένει το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της επιδημίας.

Την έρευνα παρουσίασε η SSI, μια υπηρεσία που εξαρτάται από το υπουργείο Υγείας και είναι αρμόδια για τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών. Η δημοσιοποίησή της έγινε την ημέρα που οι Δανοί βουλευτές συμφώνησαν στην επόμενη φάση της χαλάρωσης του lockdown.

Από τους 2.500 Δανούς που επελέγησαν στην τύχη για την έρευνα, οι 1.701 έχουν δεχθεί μέχρι στιγμής να ελεγχθούν για την ύπαρξη αντισωμάτων στην covid-19, εξήγησε η SSI. Μόνο 12 βρέθηκαν θετικοί, ποσοστό 1,1%.

Η υπηρεσία υπογράμμισε ότι πρόκειται για προκαταρκτικά αποτελέσματα και ότι πολλοί τεχνικοί παράγοντες δεν επιτρέπουν να εκτιμηθεί αν αυτά μπορούν να γενικευθούν στο σύνολο του πληθυσμού της Δανίας.

Οι ειδικοί που ρωτήθηκαν από την κρατική ραδιοτηλεόραση DR έχουν ήδη δηλώσει ότι τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά και δείχνουν ότι η Δανία είναι ευάλωτη σε μια επανεμφάνιση της επιδημίας covid-19.

“Σε συλλογικό επίπεδο δεν υπάρχει ανοσία και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο επανεμφάνισης της επιδημίας”, δήλωσε ο καθηγητής Γενς Λούντγκρεν ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Rigshospitalet, ένα από τα βασικότερα νοσοκομεία της Δανίας.

Μέχρι στιγμής στη Δανία έχουν καταγραφεί 11.117 κρούσματα του κορωνοϊού και 554 θάνατοι.

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα αποφάσισαν χθες για την επόμενη φάση του ανοίγματος της χώρας μετά το lockdown. Στις 15 Απριλίου άρχισαν να ανοίγουν παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, ενώ ξεκίνησαν και πάλι τα μαθήματα στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων υγιεινής και κοινωνικής απόστασης.

Τα λύκεια άνοιξαν αυτή την εβδομάδα και στη συνέχεια θα ανοίξουν κινηματογράφοι, ζωολογικοί κήποι και μουσεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ