Το όραμα του να ατενίσουν οι Έλληνες και πάλι το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία, πρόταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Ένα σχέδιο, όμως που έχει και αμιγώς κοινωνικό πρόσωπο, καθώς στο επίκεντρο του βρίσκονται τόσο η τόνωση του «επιχειρείν» όσο και η προστασία των εργαζομένων, με στήριξη της απασχόλησης αλλά και των ανέργων.
Του Κώστα Πασίση
«Πήγαμε καλά. Γι αυτό και αισιοδοξώ για την επόμενη ημέρα. Μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, στην προσπάθεια του να τονώσει τη ψυχολογία όλης της κοινωνίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτακης είπε στον κόσμο αυτό που περίμενε να ακούσει από τον Πρωθυπουργό της χώρας ο οποίος έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης με την ειλικρίνεια του, την υπευθυνότητα του και το ρεαλισμό του, αλλά και την υλοποίηση πολλών εκ των προεκλογικών υποσχέσεων του.
Χθες ο Κυριάκος Μητσοτακης πέτυχε ένα νέο πολιτικό τρίποντο, που «πάγωσε» την Κουμουνδούρου. Από τη δεύτερη κιόλας παράγραφο του τηλεοπτικού μηνύματος του άπλωσε ένα «δίκτυ προστασίας» στο κόσμο της εργασίας, στους αδύνατους (ανέργους) αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο, που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της μεσαίας τάξης.
Αυτή ήταν μια κίνηση- ματ στο ΣΥΡΙΖΑ, που το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί σε μια πλειοδοσία μέτρων για να «πλανέψει» εκ νέου εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που στις τελευταίες εκλογές του γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακύρωσε εν τη γενέσει του και το νέο αντιπολιτευτικό αφήγημα Τσίπρα, περί οικονομικής ύφεσης, λόγω ανεπάρκειας της κυβέρνησης.
«Οι άνεργοι στην Αμερική ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια. Και στην Ευρώπη καταρρέουν μαζί παραγωγή και ζήτηση. Μιλάμε για μία παγκόσμια οικονομική κρίση, που όμοιά της δεν έχουμε δει εδώ και τρεις γενιές», επεσήμανε με νόημα.
Σε πρώτο «πλάνο» ο Μητσοτάκης
Ο Πρωθυπουργός πήρε «πάνω» του το πολιτικό «κομμάτι» του ξεκλειδώματος της οικονομίας, έχοντας προηγουμένως χτίσει μια σταθερή σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, που του δίνει το προνόμιο να διεισδύει πλέον σε κοινά και εκλογικές «δεξαμενές» που παραδοσιακά έβλεπαν με καχυποψία τη ΝΔ.
Σε αντίθεση με προκατόχους του οι οποίοι μετα από δέκα μήνες διακυβέρνησης προτιμούσαν την ασφάλεια του Μαξίμου, ο νέος ένοικος πλέον συνειδητά επιδιώκει να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, γνωρίζοντας ότι κέρδισε μια μεγάλη υγειονομική μάχη και μαζί της την αποδοχή των πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.
Αυτό αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα υψηλής πολιτικής αξίας στο οποίο επενδύει ολόκληρη η ΝΔ στις πραγματικές δύσκολες ημέρες που έρχονται, μέχρι η οικονομία να βγει από το τούνελ της ύφεσης, που προσδιορίζεται για το εμβληματικό 2021, όπως ειπε ο κ. Μητσοτάκης.
Το διπλό μήνυμα και τα διλήμματα
Ο Πρωθυπουργός με το διάγγελμα του ξετύλιξε τον οδικό χάρτη για το restart του τουρισμού και γενικότερα της οικονομίας και ταυτόχρονα έστειλε ένα διπλό μήνυμα τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό.
Η επιτυχής αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, που απέσπασε πλήθος εγκωμιαστικών σχολίων, σε ξένα μέσα ενημέρωσης, είναι σήμα κατατεθέν ασφάλειας για όσους θελήσουν να επισκεφτούν την Ελλάδα τους θερινούς μήνες.
Το δεύτερο μήνυμα του έχει ως αποδέκτες τους επιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης, οι οποίοι οφείλουν να είναι έτοιμοι, μόλις έλθει η ώρα του νέου ξεκινήματος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκη, πριν ανακοινώσει το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για τον τουρισμό, άκουσε τους επαγγελματίες των προαναφερθέντων κλάδων και ικανοποίησε πολλά από τα αιτήματα, αφού προηγουμένως είχε μελετήσει τις εισηγήσεις των ειδικών για τα πρωτόκολλα ασφάλειας.
Στόχος του σχεδίου είναι να μην χαθεί το δεύτερο κρίσιμο εξάμηνο της τουριστικής περιόδου.
Λίγα 24ωρα πριν την ανακοίνωση του νέου και καλά συγκροτημένου σχεδίου, ύψους 24 δις ευρω, ενός τεράστιου ποσού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε αντιμέτωπος με μεγάλα διλήμματα που σχετίζονται με το timing της άρσης των περιοριστικών μέτρων, γνωρίζοντας ότι οι επιχειρηματίες κάθονταν σε αναμμένα κάρβουνα, περιμένοντας τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Αυτή ήταν μια δύσκολη εξίσωση, ζωτικής σημασίας, για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και την κοινωνία, που παραμένει «ζαλισμένη» από το κτύπημα του cocid 19.